Početna Gradske teme Počinje izgradnja stanova za izbeglice u Veterniku

Počinje izgradnja stanova za izbeglice u Veterniku

0

Gradnja stanova u Ulici Vojvode Bojovića u Veterniku, namenjenih izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, počela je juče simboličnim polaganjem kamena temeljca.

Gradi se 276 stanova, a rok za završetak je 15 meseci. Novac je obezbeđen najvećim delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator Evropska unija.

– Ovde nije reč o kreditu ili bilo čemu čime se zadužuje naša zemlja. Ovde je reč o donacijama, a to je regionalna inicijativa koja je započela u Sarajevu sa ciljem da se u četiri zemlje reši status izbeglica, odnosno njihovo stambeno pitanje. Mi smo dosta uradili, ali treba da nastavimo dalje. Zahvalni smo donatorima, ali da bi se posao dovršio treba još novca – izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić.

– Mi primamo svoje sunarodnike, koji nažalost ne mogu da se vrate u svoje kuće, ali smo i migrante iz raznih krajeva sveta širokogrudo ugostili kada su bili u problemu, jer razumemo tuđu muku. Voleo bih da se iz našeg jezika izgubi pogrdno značenje reči izbeglica i da se ne koristi u pežorativnom smislu, kao nedostatak ili manjkavost. Mi želimo da ti ljudi budu ravnopravni, ponosni građani sa svim pravima i obavezama kao i drugi Novosađani. Zato volim naš grad i našu zemlju i ponosan sam na postupke svojih sugrađana i sunarodnika – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ceremoniji su prisustvovali i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, šef predstavništva UNHCR Hans F. Šoder, predstavnik misije OEBS Džejms Stokstil i koordinator za izbeglice u ambasadi SAD Tim Svet.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs