Početna Gradske teme Počinje izrada urbanističkog projekta Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

Počinje izrada urbanističkog projekta Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

0

Opština Sremski Karlovci i Zavod za urbanizam Vojvodine zaključili su ugovor za izradu urbanističkog projekta za kompleks Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Na sajtu lokalne samouprave se navodi da je to prvi korak u nastojanju da ova naučna ustanova, koja svoje sedište ima u tom gradu, preraste u Nacionalni institut za vinogradarstvo.

Urbanističkim projektom, čija cena izrade iznosi 755.790 dinara, obuhvaćena je okvirna površina kompleksa Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo od 0,7 hektara.

Na budućem institutskom kompleksu, koji će, pored velikih zasada vinove loze, obuhvatati i novopodignute radne objekte s ciljem unapređenja proizvodnje grožđa i vina u našoj zemlji, ali i u čitavom regionu, čime bi Institut postao najznačajnija ustanova u toj oblasti na ovim prostorima, a Sremski Karlovci centar vinarstva u zemlji i okruženju.

Institut će imati više namena: edukativnu, kroz informisanje o savremenim tokovima u proizvodnji vina, namenjenim kako proizvođačima tako i studentima fakulteta, okupljaće sve zainteresovane subjekte kada su u pitanju vinarska i vinogradarska delatnost, kao i kroz stručno-naučni i istraživački rad, koje će pratiti opremanje ove ustanove najsavremenijom tehnologijom dostupnom naučnim radnicima i vinarima.

Urbanističkim projektom, čija cena izrade iznosi 755.790 dinara, obuhvaćena je okvirna površina kompleksa Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo od 0,7 hektara. Rok za izradu Urbanističkog projekta je 45 radnih dana od dana dobijanja svih neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća, kao i dostavljanja svih dokumenata od strane investitora, odnosno Opštine Sremski Karlovci.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay