Početna Gradske teme Počinje nadoknada propuštenog gradiva zbog vanrednog raspusta

Počinje nadoknada propuštenog gradiva zbog vanrednog raspusta

0

Nakon vanrednog raspusta zbog epidemije gripa, najmlađi Novosađani ponovo su u vrtićima i školama. Školarci će morati da nadoknade propušteno gradivo, a prema preporukama Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje sve škole u pokrajini u narednih osam dana bi trebalo da dostave svoje predloge.

Zamenik Pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milan Kovačević kazao je za Radio Novi Sad da će taj sekretarijat davati saglasnost na predlog plana nadoknade propuštenog obrazovno – vaspitnog rada uzimajući u obzir da se časovi ne nadoknađuju subotom, da se ne skraćuje prolećni raspust u aprilu, niti produžava školska godina.

– U zavisnosti od specifičnosti škola, pri tom mislim prvenstveno o srednjim stručnim školama, može doći do odstupanja plana nadokane. Takođe, radi se i o kalendaru opštinskih, odnosno okružnih takmičenja koji mora da se ispoštuje. Tada se mogu očekivati posebni zahtevi direktora za nadoknadu propuštenih časova – naveo je Kovačević.

Predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu Jasmina Pastonjicki objašnjava da je predlog da nadoknada počne već od danas tako što će se svake sedmice odrađivati jedan propušteni čas produžavanjem nastave za 15 minuta. Ovim planom nadoknade novosadskim osnovcima će smena biti produžena za oko 10 minuta, jer će, kako kaže Pastonjicki, veliki odmor biti skraćen za 5 minuta. Dodaje da je posle prolećnog raspusta moguće i sažimanje gradiva.

Napominje da se planom nadoknade propuštenih časova vodilo računa o tome da učenici ne budu opterećeni dodatnim časovima i da se, kako napominje, malim maturantima ne ometaju pripreme za polaganje završnog ispita.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay