Početna Gradske teme Počinje prva Novosadska nedelja ponosa

Počinje prva Novosadska nedelja ponosa

1

Novosadska nedelja ponosa, u okviru koje će se održati i Novosadski prajd, počeće sutra, 13. maja na više lokacija u Novom Sadu, a u organizaciji grupe “Izađi” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Novosadska nedelja ponosa zakazana je u sedmici u kojoj se obeležavaju Međunarodni dani borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).

Novosadska nedelja ponosa biće svečano otvorena u ponedeljak u plavoj sali Skupštine grada, a u okviru otvaranja održaće se i tribina. Ponedeljak će obeležiti i izložba fotografija “Transbalkan” Aleksandra Crnogorca.

Utorak je posvećen mladim pripadnicima LGBTI zajednice i diskusiji u KC Lab. Na istom mestu biće puštani filmovi, a biće priređena i žurka.

U sredu će u društvenom centru “Izađi” biti aktivnosti koje sprovode roditelji LGBTI omladine.

U četvrtak publiku očekuje predavanje “Zašto homoseksualnost i transeksualnost nisu bolest” u kancelariji Opensa u Laze Telečkog, kao i aktivnost “Upoznajte Da se zna volontere”.

Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 časova na Trgu republike. Uveče će u “Firchie Think Tank studiju” u Kineskoj četvrti biti organizovana “Drag up” žurka, što je, najveći drag šou organizovan u Novom Sadu.

Ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje vidljivosti ove ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta i aktivista/kinja; osnaživanje mladih LGBTI osoba.

– Ovom manifestacijom želimo da povećamo razumevanje i zatražimo podršku većinske populacije za LGBTI osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima. Grupa “Izađi” želi da doprinese izgradnji demokratskog društva u kojem svaki pojedinac i pojedinka mogu uživati ista prava bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Ovim događajem želimo zapravo da osnažimo mlade osobe na lokalu i da im pokažemo da postoje i organizacije i ljudi koji se bore za njihova prava – rekao je Kocevski.

Kocevski je istakao da su za organizaciju Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda dobili punu podršku Grada Novog Sada, kao i lokalne policije, bez čega organizacija ne bi bila moguća na ovako uspešan način.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay

1 KOMENTAR

Comments are closed.