Početna Gradske teme Počinje vakcinacija trećom dozom vakcine protiv korone

Počinje vakcinacija trećom dozom vakcine protiv korone

0

Dopunska – treća (buster) doza vakcine protiv korone počeće da se daje u Srbiji od utorka, 17. avgusta.

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će biti obavljeno SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može da primi dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave. Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Fajzer i Astrazeneka.

Kome se preporučuje treća doza?

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

– osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
– osobe starije od 70 godina,
– osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
– zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
– putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Gde po treću dozu?

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na portalu eUprava.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da se još jednom apeluje na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih ljudi u svom okruženju i vakcinišu se. Nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, veliku, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani.

Novosadski Dom zdravlja spreman za dodatnu imunizaciju

Dom zdravlja „Novi Sad“ spreman je da od sutra počne sa davanjem treće doze vakcine protiv koronavirusa. Prema rečima direktora Doma zdravlja Veselina Bojata, prioritet imaju građani sa hroničnim bolestima, odnosno srčani i plućni bolesnici, onkološki pacijenti i drugi. On je naveo da svako ko želi može da se javi na neki od vakcinalnih punktova i da je uglavnom preporuka da treća doza bude Fajzerova vakcina, kao i Moderna koje još nema u Srbiji, ali će u dogledno vreme i ona biti u ponudi.

Vakcine se dobijaju u ambulanti na Novom naselju, TC „Promenada“, vakcinalnom busu koji svaki dan menja lokaciju, a razmatra se i da jedan lokal u centru bude namenjen za imunizaciju, kao i da se otvore punktovi u još nekim ambulantama. Bojat dodaje da nije u planu da se ponovo aktivira Novosadski sajam.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay