Početna Gradske teme Počinju da stižu rešenja za naknade za odvodnjavanje

Počinju da stižu rešenja za naknade za odvodnjavanje

0

Rešenja za naknade za odvodnjavanje za 2019. godinu počeće da se dostavljaju tokom ove nedelje, saopštile su “Vode Vojvodine”.

Naknada se od ove godine obračunava u skladu s novim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je stupio na snagu u decembru prošle godine. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, a kao osnov se, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Te podatke “Vode Vojvodine” preuzimaju iz Republičkog geodetskog zavoda, što je poslednji put učinjeno 24. juna.

Sem ove novine, naknada za odvodnjavanje se od ove godine plaća kvartalno, kao i porez na imovinu. Obveznici će na računima dobiti tri uplatnice. Prva obuhvata prva dva kvartala a rok za uplatu je 15 dana od dana prijema rešenja. Drugu uplatnicu treba platiti do 15. avgusta, a treću do 15. novembra.

Način dostave rešenja ostaje nepromenjen u odnosu na prošlu godinu, odnosno dostavlja se lično. To znači da će poštar dva puta dolaziti na navedenu adresu. Ukoliko obveznika ni drugi put ne nađe kod kuće, ostavlja obaveštenje s brojem rešenja i vremenom pokušaja dostave, a pošiljka se vraća pošiljaocu (“Vodama Vojvodine”). U tom slučaju, obveznici mogu da preuzmu kopiju rešenja uz važeću ličnu kartu i potpisom odgovarajućeg obrasca (dobiće ga u pošti) u svojim lokalnim poštama ili u poslovnoj zgradi “Vode Vojvodine”, na Bulevaru Mihajla Pupina 25.

Dostava rešenja za ovu godinu trebalo bi da se završi tokom septembra, navode u “Vodama Vojvodine”.

Naknada za odvodnjavanje nije nova obaveza za poljoprivrednike (nekada je to bio vodni doprinos). Iako jeste javni prihod, nije povezan sa porezom na imovinu. Poreska uprava je zaključno sa 2016. godinom radila obračun i zaduženje, međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o vodama, taj posao za Vojvodinu poveren je “Vodama Vojvodine”.

“Naplaćena sredstva koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi. Kanali za odvodnjavanje moraju redovno da se izmuljavaju, tarupiraju i čiste od biljne vegetacije, a crpne stanice moraju uvek da budu spremne i remontovane. Ipak, ovi radovi ne podrazumevaju obavezu ‘Voda Vojvodine’ da direktno odvodi vode sa poljoprivrednih površina. Evakuacija viškova vode do najbližeg kanala zakonska je obaveza samih korisnika, a za odvođenje viškova vode iz naseljenih mesta zadužena su lokalna komunalna preduzeća”, navode u ovom JP.

“Vode Vojvodine” dalje ističu da su u obavezi da kanale (van naseljenih mesta), održava funkcionalnim, odnosno sve dok može da primi vodu sa okolnog zemljišta. U sisteme za odvodnjavanje mora da se ulaže konstantno, jer naknade za odvodnjavanje, koje u proseku iznose oko 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou, pokrivaju samo 32 odsto od potrebnih sredstava.

Sva pitanja u vezi sa naplatom naknade za odvodnjavanje, zainteresovani mogu da se obrate Korisničkom servisu “Voda Vojvodine” na besplatan broj telefona 0800/21-21-21 ili imejlom na adresu korisnik@vodevojvodine.rs.

Izvor; 021
Foto: Pixabay