Početna Gradske teme Pod zelenilom čak 67 odsto Novog Sada

Pod zelenilom čak 67 odsto Novog Sada

Završena je prva faza izrade Katastra zelenila u Novom Sadu. Snimljene su sve zelene površine i kompletno rastinje. Za površinu pod visokom vegetacijom korišćeni su snimci iz aviona, gde je u avgustu 2020. godine snimljeno svako stablo, svaki žbun.

U projektu su učestvovali Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JKP “Gradsko zelenilo”, JP “Urbanizam”, JKP “Informatika”, kao i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

SVI PODACI NA JEDNOM MESTU

Uskoro počinje druga faza koja podrazumeva izradu ličnih karata za svako drvo u Novom Sadu. U Katastar zelenila će se unositi svako drvo, njegova vrsta, starost, visina, prečnik. Ovim će se omogućiti jasnije planiranje potrebnih troškova za njihovo održavanje, planiranje dinamike održavanja, planiranje novih sadnica i aktivnosti na zaštićenim vrstama.

Katastar će predstavljati „živ” sistem koji će se menjati i dopunjavati u skladu sa stanjem na terenu i biće osnov za planiranje novih zelenih površina, jer dobro planirano i očuvano zelenilo predstavlja jedno od najvećih bogatstava svakog urbanog mesta.

DRVEĆE DOMINIRA

Kroz analizu stanja zelenila u gradu, Gradska uprava za zaštitu životne sredine uočila je da je Novi Sad pod velikim procentom zelenila, čak 67% grada. Nisko rastinje čini 30%, srednje 14% i visoko 23%. Gradsko zelenilo neprestano povećava procenat drveća. U poslednjih nekoliko godina posađene su hiljade novih stabala.

Iz Gradske uprave ističu da je bitno znati da jedno stablo, iako možda na trotoaru ima jako malu zelenu površinu, svojom krošnjom višestruko doprinosi životnoj sredini na toj mikrolokaciji. Tako na primer neki delovi koji grada koji možda nemaju dovoljno travnatih zelenih površina imaju dosta dobar procenat visokog zelenila, pa se ne može reći da nisu ozelenjeni.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay