Početna Gradske teme Podbara dobija LED javnu rasvetu, prethodna stara više od 30 godina

Podbara dobija LED javnu rasvetu, prethodna stara više od 30 godina

0

Novi Sad je pokrenuo javnu nabavku za rekonstrukciju javne rasvete na Podbari.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije procenjuje da će ovaj posao koštati 20.833.333,33 dinara bez PDV-a i prva faza obuhvata radove u ulici Đorđa Jovanovića i Aleksandra Tišme.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je prvenstveno planirano da se postojeća javna rasveta zameni novom i da se koriste LED sijalice koje su štedljivije i dugotrajnije.

Grad se odlučio za adaptaciju javnog Grad se odlučio za adaptaciju javnog osvetljenja iz razloga nefunkcionalnosti i dotrajalosti postojeće stare više od 30 godina. Troškovi električne energije i održavanja se sve više povećavaju, a stare svetiljke i sijalice ne daju odgovarajući osvetljenja gradu. Zbog veće sigurnosti saobraćaja i bezbednosti građana u pešačkim zonama sve stare svetiljke će se zameniti adekvatnim novim sa savremenim dizajnom i efikasnim svetlosnim karakteristikama optičkog dela sa dugotrajnijim adekvatnim svetlosnim izvorima u Led tehnologiji – navodi se u tehničkoj specifikaciji.

Opis kaže da radovi treba da obuhvate blok grada ograničeno Temerinskom, kanalom DTD, Beogradskim kejom, Dunavskom ulicom, ulicom Nikole Pašića i Trg Marije Trandafil, odnosno deo Grada koji se naziva Podbara.

Precizirano je i da deo ulica na Podbari već ima ovu novu LED rasvetu jer su je dobili poslednjih godina u okviru rekonstrukcija saobraćajnica.

U javnoj nabavci se navodi da će se zadržati postojeća elektroinstalacija, kao i stubovi javne rasvete, osim onih koji su dotrajali ili oštećeni, a najveći deo posla obuhvata postavljanje novih sijalica.

Izvor: 021.rs
Foto: pixabay