Početna Gradske teme Podbara dobija LED javnu rasvetu, prethodna stara više od 30 godina

Podbara dobija LED javnu rasvetu, prethodna stara više od 30 godina

Novi Sad je pokrenuo javnu nabavku za rekonstrukciju javne rasvete na Podbari.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije procenjuje da će ovaj posao koštati 20.833.333,33 dinara bez PDV-a i prva faza obuhvata radove u ulici Đorđa Jovanovića i Aleksandra Tišme.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je prvenstveno planirano da se postojeća javna rasveta zameni novom i da se koriste LED sijalice koje su štedljivije i dugotrajnije.

Grad se odlučio za adaptaciju javnog Grad se odlučio za adaptaciju javnog osvetljenja iz razloga nefunkcionalnosti i dotrajalosti postojeće stare više od 30 godina. Troškovi električne energije i održavanja se sve više povećavaju, a stare svetiljke i sijalice ne daju odgovarajući osvetljenja gradu. Zbog veće sigurnosti saobraćaja i bezbednosti građana u pešačkim zonama sve stare svetiljke će se zameniti adekvatnim novim sa savremenim dizajnom i efikasnim svetlosnim karakteristikama optičkog dela sa dugotrajnijim adekvatnim svetlosnim izvorima u Led tehnologiji – navodi se u tehničkoj specifikaciji.

Opis kaže da radovi treba da obuhvate blok grada ograničeno Temerinskom, kanalom DTD, Beogradskim kejom, Dunavskom ulicom, ulicom Nikole Pašića i Trg Marije Trandafil, odnosno deo Grada koji se naziva Podbara.

Precizirano je i da deo ulica na Podbari već ima ovu novu LED rasvetu jer su je dobili poslednjih godina u okviru rekonstrukcija saobraćajnica.

U javnoj nabavci se navodi da će se zadržati postojeća elektroinstalacija, kao i stubovi javne rasvete, osim onih koji su dotrajali ili oštećeni, a najveći deo posla obuhvata postavljanje novih sijalica.

Izvor: 021.rs
Foto: pixabay