Početna Gradske teme Podnete tri prijave protiv klanica zbog otpadnih voda u Dunavu

Podnete tri prijave protiv klanica zbog otpadnih voda u Dunavu

crvena-mrlja

Vojvođanski sekretarijat za vodoprivredu podneo je tri prijave protiv klanica koje ispuštaju otpadne vode u gradsku kanalizaciju i Dunav, rekao je danas pokrajinski sekretar za vodoprivredu Branislav Bogaroški.
Bogaroški je objasnio da je vodna inspekcija, koja je u sastavu tog sekretarijata, obavila kontrolu mesne industrije “Matijević”, Neoplante i firme “Trifunović” i da su kod svih utvrđene nepravilnosti.

Protiv mesne industrije Matijević je podneta prijava za privredni prestup, protiv Neoplante i firme Trifunović su podnete prekršajne prijave“, kazao je Bogaroški za agenciju Beta.
On je dodao da je pokrajinska inspekcija i novosadskom JKP Vodovod i kanalizacija naložila “ishodovanje vodnih akata”, koje to preduzeće ne poseduje.

Pokrajinski sekretar je objasnio da je inspekcija kontrolisala sve što je u njenoj nadležnosti, što podrazumeva i ispunjenost uslova o ispuštanju otpadnih voda u kanalizaciju i Dunav.

Evidentno je da je Pokrajinski sekretarijat učinio sve što je u našoj moći da se spreči dalje postupanje sa kojim smo se sretali u tri navrata. Sasvim je sigurno da ovo pitanje ne sme da bude pitanje za politička prepucavanja i prebacivanje odgovornosti, već svaki od organa koji ima nadležnosti treba da postupi na isti način kao mi i pokuša da spreči dalje izlivanje klaničnog otpada u Dunav, umesto što se sada prebacuje odgovornost na druge i kroz nečinjenje omogućavaju akcidenti“, istakao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, kada bi sve institucije u lancu nadležnosti radile svoj posao situacija bi bila daleko bolja.

Mi sami ne možemo da rešimo ništa, već samo segment koji je u našoj ingerenciji, što smo uradili i to očekujemo i od drugih, kao i od novosadskog Vodovoda“, rekao je pokrajinski sekretar za vodoprivredu.

U prethodnih nekoliko meseci na ispusnom mestu kanalizacije u Dunav kod Keja u Novom Sadu primećena je crvena tečnost, čije poreklo nije utvrđeno.

Autor: Beta