Početna Gradske teme Podrška Dortmunda kandidaturi Novog Sada za prestonicu kulture

Podrška Dortmunda kandidaturi Novog Sada za prestonicu kulture

Luka Smolović

Odsek za kulturu Grada Dortmunda podržao je kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Rukovodilac Odseka za kulturu Dortmunda Kurt Ajhler kaže da je delegacija kulturnih poslenika iz Dortmunda, nakon posete našem gradu ovog proleća, uverena da Novi Sad ozbiljno i detaljno razmatra uticaj kulture na razvoj i prosperitet grada i regiona, te da su bili “zadovoljni i dinamikom kojom se zainteresovane strane suočavaju sa ovim zadatkom”.

“Novi Sad kakav je danas impresionira svojom vitalnošću i kreativnošću i grada i ljudi. Taj utisak ostavlja gradski pejzaž, kao i veštine aktera u sektoru kulture. Novi Sad je danas moderan grad koji poštuje svoju tradiciju oslikanu u istorijski značajnoj tvrđavi i starom jezgru grada, s brojnim institucijama kulture. Mlad univerzitetski centar i Akademija umetnosti, zajedno sa mnogim privatnim fakultetima i univerzitetima, predstavljaju mlado lice grada. Kulturni centar Novog Sada je izvanredan primer svetskih kulturnih trendova. Osim kulturne infrastrukture, za profil grada važni su i izvanredni festivali. Treba spomenuti dobro poznati pozorišni festival “Infant” i filmski festival “Cinema City”. Posebna preporuka je muzički festival “Exit”, ne samo za jugoistočnu Evropu, već i za sve inovativne muzičare širom Evrope”, navodi se u pismu podrške Ajhlera.

Dortmund i Novi Sad su zvanično gradovi pobratimi od 1982. godine. Dortmund je uspešno učestvovao u programu Evropska prestonica kulture RUR 2010.