Početna Gradske teme Pogledaj u njegove oči!

Pogledaj u njegove oči!

0

Recite, koliko ste, do sada, popili više nego što je… hm… bilo opravdano, potrebno, dovoljno? Koliko za rođendan najboljeg druga, koliko za onaj bolni raskid, koliko kad vam se rodio sestrić ili pak sin, koliko za Prvi maj, koliko kada je bilo kumovo useljenje, kad ste kupili novog “golfa”, koliko na onom fenomenalnom roštilju… gde to beše…? Niko nije savršen! Ne, tražim od vas da postanete sveci, antialkoholičari ni “spartanci”. Šta više, tražim od vas da popijete još jedno piće. Još 600 pića, alkoholnih ili bezalkoholnih. Za kraj naše akcije. Za našeg Borka!

Pričali smo vam već o Borku. O mladiću koji komunicira samo pokretima očiju. Tamo gde pogleda upali se iskrica, drugi pogled još jedna, treći… I tako stvara veze. Jedino tako. On nema mogućnost da koristi noge i ruke. Ni glas. Samo oči. Kao Stiven Hoking može da koristi i specijalni računar. Eh, ne baš tako specijalan. Trideset jednu godinu, Borko se sporazumevao očima govoreći “da” ili “ne”. Danas može zaista da koristi naprednu asistivnu tehnologiju koja neuporedivo povećava opseg njegove komunikacije. Daleko izvan “da” i “ne”. Tobi tehnologija sada za njega postoji jedinu u Dnevnom boravku za osobe sa invaliditetom i Centru za autizam gde provedi svoje dane ali dobri ljudi prikupljaju novac za kupovinu njegovog ličnog kompjutera. Borko će tada moći da priča sa ocem i bratom. Da igra šah, ispisuje reči, sluša muziku.

Poslednjih 60.000 dinara koji su potrebni da bi Borko najzad dobio jedini mogući alat za sporazumevanje, specijalizovani kompjuter, sakupićemo tako što ćemo u kafani “Kod čika Jove” popiti piće za Borka. Nas, nekoliko stotina, na brzinu, s nogu, ili natenane, celu noć. Pa koliko ko može: piva, soka, vode!

7. 02. 2018. u 19h u Zmaj Jovinoj 26. Pa, živeli! A ako ste ste baš neki veliki protivnik sedanja po kafanama, mada vas u tome i ne razumemo, skuvajte kafu na miru, kod kuće, i dok je ispijate sa najbližima ili sami, uz knjigu, pošaljite SMS na 3030 poruku: 260.

Autor: Lidija Ćulibrk