Početna Gradske teme Pojedine novosadske firme i ustanove nenamenski trošile novac građana

Pojedine novosadske firme i ustanove nenamenski trošile novac građana

0

ThinkstockPhotos- (1)

Kontrola gradske budžetske inspekcije u više novosadskih javnih i privatnih preduzeća, uprava i ustanova pokazala je da se novac iz gradske kase često koristi nenamenski.

Zbog propusta koji su primećeni prilikom kotrola, inspekcija je naložila da se u budžet Grada vrati oko 13 miliona dinara, pri čemu je do sada vraćeno tek oko milion dinara.

Na osnovu inforamcija koje je 021.rs dobio na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, kao i prema podacima iz Informatara o radu ove službe, može se videti da je kontrolisano 15 subjekata da bi se ustanovilo kako troše novac novosadskih poreskih obveznika.

Konkretno, budžetska inspekcija je kontrolisala rad Informatike, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Plivačkog kluba “Profesional-Proakva”, Apoteke “Novi Sad”, Osnovne škole “22 Avgust” iz Bukovca, Budžetskog fonda za unapređenje poljoprivrede, Udruženja za unapređenje zaštite životne sredine “ALMA MONS 021”, JKP “Tržnica”, Škole “Milan Petrović”, Gradske uprave za sport, “Sportske asocijacije Novog Sada”, Muzičke škole “Isidor Bajić”, JKP “Zoohigijena”, Osnovne škole “Ljudevit Štur” u Kisaču i Osnovne škole “Veljko Petrović” u Begeču.

U aktu koji je potpisala šefica budžetske inspekcije Mirjana Bjelica i koji je poslat 021.rs, navodi se da se o većini pojedinačnih predmeta ne može govoriti jer još traju žalbeni postupci. U inspekciji su naveli da je samo Školi “Milan Petrović” naloženo da zbog nenamenskog trošenja novca vrati novac u budžet.

“Škola “Milan Petrović”, kod koje je konstatovano nenamensko trošenje sredstava i kojoj je naloženo da u budžet grada vrati 979.896,65 dinara, to je učinila 6. jula ove godine. Ostalima kod kojih su završene kontrole, budžetska inspekcija nije naložila nikakvu meru”, navodi se u dopisu ove službe.

U inspekciji su za 021.rs naveli i da su Zavodu za zaštitu spomenika kulture naložili da urede finansijski plan u skladu sa pravilnikom, što je i učinjeno.

Inače, prilikom kontrole svih pomenutih korisnika budžetskog novca, inspekcija je konstatovala razne propuste, između ostalog da je zapošljavano mimo zakona, da je bilo nepravilnosti u javnim nabavkama, da su nerealno planirani prihodi, da je planirano povećanje broja zaposlenih bez adekvatnog objašnjenja razloga za to, da je protivzakonito isplaćivan novac za službena putovanja, da je nerealno planiran i iskazivan prihod u finansijskim izveštajima, da su favorizovani pojedini dobavljači prilikom izmirenja obaveza sredstvima iz budžeta, i drugo.

Šta je sve konstatovala inspekcija možete pročitati ovde:

inspekcija_1

inspekcija_2

inspekcija_3

Autor: Ž.B., 021
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos