Početna Gradske teme Pojedini pasaži u centru Novog Sada zaključani i preko dana

Pojedini pasaži u centru Novog Sada zaključani i preko dana

0

Pojedini pasaži u centru Novog Sada zaključavaju se tokom noći i vikendom, dok su neki od njih zatvoreni za prolaz tokom celog dana.

Pasaži u kojima se nalaze kafići obično se zatvaraju oko 23 časa, dok se oni u kojima su prodavnice i zanatske radnje zaključavaju najkasnije do 21 čas. Prolazi u kojima se nalaze stambene zgrade i u kojima nema lokala, često su zaključani i tokom dana.

Iako se u njima nalaze stambene zgrade i lokali u privatnom vlasništvu pasaži su, baš poput i ulica, javni prostor pa, po pravilu, ne bi trebalo sprečavati kretanje građana kroz njih.

U važećoj planskoj dokumentaciji Grada jasno su utvrđeni svi javni prostori, pa tako i javna dvorišta, odnosno prolazi. Takođe su pobrojane i parcele, pa ne postoji dilema oko toga šta je privatno, a šta javno. Dvorišta iz Zmaj Jovine i Dunavske imaju javni karakter, jer međusobno povezana sa ostalim javnim površinama, to jest ulicama i trgovima, čine celinu, u pogledu uređenja i korišćenja.

Po svim propisima, javne površine su dobro svih građana i svima treba da bude omogućen pristup i korišćenje. Odlukom o uređenju Grada Novog Sada iz 2017. godine zabranjeno je svako ograđivanje, zatvaranje i onemogućavanje pristupa javnim prostorima ili njihovo uzurpiranje.

Takođe, postavlja se pitanja bezbednosti, jer ukoliko su kapije zaključane, a samo pojedinci imaju ključeve, onemogućava se i pristup hitnim službama.

Stanari zgrada i vlasnici nekih lokala, nekad i nesvesno, bespravno prisvajaju javne prostore, pa, po dogovoru, dvorišta zaključavaju u određeno vreme. Ponekad i na drugi način sprečavaju kretanje građana kroz pasaže jer ih koriste kao parkirališta, magacine i privatna dvorišta.

Sa druge strane, vlasnici lokala u pasažima za 021 kažu da nisu svesni da je prolaz vlasništvo grada, s obzirom na to da su oni ti koji održavaju, kako ih nazivaju “dvorišta”. Naime, prema rečima vlasnika lokala, iako plaćaju javnim preduzećima održavanje, kod njih niko ne ulazi da čisti, menja rasvetu i obavlja druge poslove redovnog održavanja.

Takođe, oni se žale da kada ostave otključane pasaže, budu izloženi krađama. U jednom pasažu u Zmaj Jovinoj preduzetnici su morali da unajme noćnog čuvara nakon što je iz nekoliko bašta ukraden nameštaj, a iz jednog lokala televizor. U pasažima u Dunavskoj imaju sličan problem, budući da je nedavno pokušana provala u jednu od radnji.

Kako vlasnici lokala kažu, praksa zaključavanja traje već godinama, jer nisu svi u mogućnosti da plaćaju noćne čuvare, a kada se pasaži ostave otključani “tada je mračno i skupljaju se narkomani ili omladina koja pije i obija radnje”.

Iz Grada do danas nisu odgovorili na pitanja 021 o zatvaranju i održavanju pasaža u centru.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay