Početna Gradske teme Pokrajina i Grad nedvosmisleno podržavaju kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture...

Pokrajina i Grad nedvosmisleno podržavaju kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Press EPK 2021 8

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovali su danas konferenciji za medije u Gradskoj kući na kojoj je predstavljen programski koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Tom prilikom predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 Nemanja Milenković prezentovao je koncept projekta Novi Sad 2021 – “Za nove mostove” naglasivši da se on sastoji iz četiri oblasti simbolično nazvane po tri postojeća novosadska mosta i jednim koji će tek biti izgrađen: Sloboda, koji za temu ima kreativne industrije i mlade, zatim Novi, sa akcenatom na kulturno nasleđe i gostoprimstvo, Duga, koji obrađuje teme konflikta i migracija i Nada, koji je okrenut kulturnim kapacitetima i javnim prostorima.

“Izlišno je govoriti o potencijalima Novog Sada i njegovoj snazi da u ovu veliku reku kandidature uđe, da u njoj pliva i da nakon toga izađe kao pobednik. Želim da pružim podršku gradonačelniku Vučeviću i njegovom timu da Novi Sad pobedi i postane Evropska prestonica kulture 2021. godine”, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, koji je kroz stihove svoje pesme “Naš grad”, napisane specijalno za tu priliku neposredno pre početka konferencije, preneo podršku Gradu Novom Sadu na putu za dobijanje prestižne titule EPK 2021. “Vavilon kulture – Novi Sad već plamti”, kao simbol multikulturne i multietničke prestonice, istakao je Mirović.

Press EPK 2021 6

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je u samom finišu kampanje za promociju kandidature posebno zadovoljan zbog svega onoga što je urađeno, ali posebno zbog podrške Pokrajinske vlade koja je izuzetno bitna, pored podrške Republike Srbije koju Grad uživa.

“Ova kandidatura nije kandidatura samo lokalne samouprave, ona prevazilazi granice samog grada. Novi Sad je bio solidaran i dovoljno velik da u ovu svoju promociju pozove i susedne opštine, Sremske Karlovce, Irig i Beočin, kako bismo napravili jednu širu sliku o nama, i uveren sam da nas polovinom oktobra ove godine u Briselu čeka zaista odlična finalna promocija Novog Sada kao kandidata za EPK. Želim da se zahvalim svim kulturnim poslenicima, svim ustanovama i institucijama kulture koji su uključeni u ovaj rad, kao i predsedniku Organizacionog odbora gospodinu Milenkoviću i njegovom timu koji su nosioci ovog projekta. Posebno ću biti ponosan ako Novi Sad dobije ovu titulu, jer ćemo biti prvi grad koji dolazi iz zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, i to će biti veliki podsticaj i podstrek, kako za Novi Sad, tako i za Republiku Srbiju. Želim da budemo optimisti, da se borimo, verujemo i naravno, na kraju i da pobedimo”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Nemanja Milenković je u svojoj prezentaciji istakao da se važnost ovog projekta ogleda i u tome što su se danas prvi put zvanično susreli predstavnici Grada i Pokrajine, koji se nisu sastali zbog politike, ekonomije, ili infrastrukturnih projekata, već zbog projekta iz oblasti kulture.

“Projekat EPK 2021 je svakako višeznačan i neće imati uticaj na Novi Sad samo u kulturološkom smislu, već i u političkom, ekonomskom i sociološkom. Imperativi u našem radu su transparentnost, demokratičnost i informisanost, a to znači da je sve otvoreno i javno, da je to projekat svih Novosađana i da je od velikog značaja obaveštenost građana o kandidaturi. Mi ćemo imati priliku da 28. septembra članovima panela Evropske Komisije koji dolaze u posetu gradu, predočimo našu želju i predanost za sticanje uslova za kandidaturu, koju ćemo u Briselu u oktobru i nadamo se, uspešno realizovati. Naš koncept glasi ‘Za nove mostove’ i ima simboličku vrednost, jer će ti mostovi biti imenovani prema nazivu vrednosti čije ime nose. Takođe, ovaj projekat prati i novi vizuelni identitet, koji je već promovisan na festivalu EXIT pred ljudima iz 60 zemalja sveta, a na konkursu je pobedilo idejno rešenje Peter Gregson novosadskog dizajnerskog studija”, rekao je Nemanja Milenković i istakao da je vizuelni identitet projekta uradio dizajner Jovan Trkulja, koji je ponudio jedinstveno, jednostavno i inovativno rešenje logotipa, primenljivo na mnogim evropskim jezicima.

Novosađane u periodu od 16. do 21. jula, što simbolično predstavlja put kandidature od 2016. do 2021. godine, očekuje predstavljanje programa u okviru navedenih tema.

“Svi programi će počinjati simbolično u 20 časova i 21 minut i održavaće se na otvorenom prostoru u gradu. Most ‘Nada’ biće prezentovan na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti upriličena Letnja džez akademija, zatim most ‘Sloboda’ u dvorištu Gimnazije ‘Jovan Jovanović Zmaj’ sa 100 simfoničara iz Amsterdama, zatim će biti predstavljen most ‘Duga’ gde će biti pozorišna predstava na Brod-teatru, a u Katoličkoj porti Novosađani će imati priliku da čuju Stefana Milenkovića”, rekao je Nemanja Milenković i zahvalio se ljudima iz Organizacionog odbora EPK 2021, zatim članovima Umetničkog saveta, kao i timu koji radi na pisanju aplikacije.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Grad Novi Sad