Početna Gradske teme Pokrajina: “Matijević” ima prečištač, ali ga ne koristi u skladu sa propisima

Pokrajina: “Matijević” ima prečištač, ali ga ne koristi u skladu sa propisima

crvena-mrlja

Industrija mesa “Matijević” ima prečistač, ali ga ne koristi u skladu sa propisima, saopštila je Pokrajina. Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu je reagovao na demanti IM “Matijevića”, a povodom prijave koja je podneta protiv te firme u sklopu ispitivanja kako je došlo do zagađenja Dunava crvenom tečnošću. Pokrajina podseća da je podnela dve prekršajne i jednu prijavu za privredni prestup iz svoje nadležnosti i to protiv tri klanice koje su povezane na kolektor iz kojeg je u Dunav kod Beogradskog keja u nekoliko navrata ispuštana crvena tečnost.

Kada je javnost o tome upoznata 2. septembra, jasno je rečeno da ovaj Sekretarijat ne upire prstom ni u jednu od navedene tri klanice, nego samo konstatuje da su kod njih utvrđeni nedostaci u poslovanju koje je neophodno otkloniti u skladu sa zakonskim odredbama. Industrija mesa ‘Matijević’ našla se jedina prozvanom da reaguje i iznosi grube uvrede na račun pokrajinskog sekretara. Zašto se ovo preduzeće posebno prepoznalo u svemu tome, pitanje je, pre svega, za njihov menadžment“, navodi se u saopštenju sekretarijata.

Pokrajina navodi da je činjenica da je ranije nadležni vodni inspektor protiv IM “Matijević” podneo prijavu za privredni prestup, jer je utvrđeno da ta klanica ima prečistač vode, ali ga ne koristi u skladu sa propisima, te ih obavezao da to čine. Reagujući na deo pisanja IM “Matijević” u kome se komentariše sekretar Branislav Bogoroški, Pokrajina navodi da su delovi teksta krajnje neumesni.

Smatramo da je Industrija mesa “Matijević” najpre mora da zna da je inspekcija u službi zakona i građana. Možda je vlasnik te industrije navikao iz nekog perioda da bude drugačije, ali to sada nije i ne može biti slučaj. Podsećanja radi, pokrajinskog sekretara bira Skupština AP Vojvodine, pa je sasvim jasno kako je Branislav Bogoroški izabran na funkciju. Bilo bi zanimljivo čuti da li vlasnik IM “Matijević” može tako jednostavno da objasni kako je stekao 25.000 hektara oranica u Vojvodini. Povrh svega, detalj iz pomenutog teksta o pravdanju učinka na političkoj sceni je krajnje neumesan. To je ispod svakog nivoa i nećemo dozvoliti insinuacije niti ćemo odgovarati upuštajući se u, na primer, ocenjivanje kvaliteta njihovih proizvoda. Jednostavno, to ne priliči ni ozbiljnoj kompaniji, ni ozbiljnoj diskusiji. Nadležne inspekcije i organi su postupali i postupaće u skladu sa zakonom, svidelo se to “Matijeviću” ili ne“, navodi sekretarijat i dodaje da je ovim saopštenjem završena svaka dalja polemika sa tom kompanijom.

Autor: 021.rs