Početna Gradske teme Pokrajina: Porodica žene inficirane virusom HIV na vreme i detaljno informisana

Pokrajina: Porodica žene inficirane virusom HIV na vreme i detaljno informisana

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je saopštio da je porodica žene koja je pre mesec i po dana preminula od raka, a prethodno zaražena virusom HIV-a putem transfuzije krvi, na vreme detaljno i stručno obaveštena o svim aspektima lečenja pacijentkinje, kao i o komplikacijama koje su nastale, ali nisu bitno uticale na krajnji ishod lečenja.

Iz Sekreterijata poručuju da je “pacijentkinja u kraćem vremenskom periodu, nakon transfuzije krvi, preminula od posledica teške osnovne bolesti, od koje je lečena“.

Ovakvi neželjeni događaji, iako u izuzetno malom broju, nažalost, dešavaju se svuda u svetu, tako da i naša zdravstvena služba nije imuna na takve situacije. Svi nadležni državni organi aktivno učestvuju u ovom procesu i na raspolaganju su za svaku vrstu pomoći i saradnje, sa molbom da se iz pijeteta i poštovanja, kako prema porodici preminule, tako i prema velikom broju dobrovoljnih davalaca krvi na kojima počiva transfuziološka služba Srbije, učini napor da se spreči i onemogući svaki vid zloupotrebe informacija“, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Dodaje se da su sprovedeni svi postupci i mere u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i sveobuhvatne stručne i naučne ekspertize neželjenog događaja izazvanog prenosom HIV virusa putem transfuzije krvi ženi starije životne dobi.

Advokati porodice žene koja je bila inficirana HIV-om posle transfuzije krvi, a potom i preminula, saopštili su da porodica ne tvrdi da je bila u pitanju ljudska greška, ali jeste namera da se slučaj pokojne što pre zaključi i okonča, pa se ne zna da li je taj slučaj pre otvoren ili je zvanično zatvoren.

Podsetimo, 021 je objavio da je jedna žena iz okoline Novog Sada tokom ove godine zaražena virusom HIV posle transfuzije krvi, žena je u međuvremenu preminula, a iz Instituta su obrazložili zbog čega se dogodio ovakav incident, prvi put posle 32 godine.

Reagovala je i porodica pokojne tražeći da se nadležni izjasne da li su ispoštovana sva pravila dobre laboratorijske prakse, stavljajući pod sumnju da je ona umrla od posledica raka od kojeg je bolovala.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay