Početna Gradske teme Pokrajina zbog rasta cena smanjila broj protivgradnih raketa koje kupuje

Pokrajina zbog rasta cena smanjila broj protivgradnih raketa koje kupuje

0

Pokrajinska uprava je morala da ponovi tender za nabavku protivgradnih raketa jer trenutno raspoloživa sredstva nisu dovoljna za kupovinu planiranog broja.

Predviđena sredstva u visini od 25 miliona dinara bez PDV-a pokazala su se nedovoljnim za kupovinu 760 protivgradnih raketa. Iz tog razloga smanjen je broj protivgradnih raketa koje se kupuju na 690.

Prvi tender je bio raspisan početkom aprila i ponude su otvorene polovinom maja. Pristigla je samo ponuda Trajal korporacije koja je za isporuku 760 raketa tražila 27,2 miliona dinara, što je za 2,2 miliona dinara više od procenjene vrednosti. Ta ponuda je odbijena.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je potom 24. juna objavio novi poziv za isporuku raketa, ali nije povećana suma planirana za nabavku, nego je smanjen broj raketa.

Sada se traži 690 protivgradnih raketa i rok za dostavljanje ponuda je 18. jul.

Iako u dokumentaciji nije objašnjeno zašto se razlikuje procenjena vrednost od one koja je dobijena od ponuđača na tenderu, po svemu sudeći radi se o rastu troškova. Rast cena je razlog zbog kojeg se poništavaju i ponavljaju tenderi na svim nivoima vlasti, jer su procenjene vrednosti rađene prošle godine, pre nego što je došlo do globalne krize koju prati inflacija i rast troškova energenata.

Iako nabavka kasni, ne ugrožava se rad protivgradne odbrane, jer je pre početka sezone iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije saopšteno da je ove godine za celu Srbiju spremno 21.400 raketa, što je najveći broj od 2015. godine. Prošle godine je utrošen rekordan broj – više od 13.000 raketa.

RHMZ u ovoj godini samostalno nabavlja oko 11.000 raketa, dok će lokalne samouprave i pokrajina dodatno kupiti više stotina raketa koje će isporučiti RHMZ-u, što znači da će one uglavnom biti spremne za narednu godinu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay