Početna Gradske teme Pokrajinska priznanja Stevanu Pilipoviću i Zvonku Bogdanu

Pokrajinska priznanja Stevanu Pilipoviću i Zvonku Bogdanu

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke “Milutin Milanković” za 2018. godinu je predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Stevan Pilipović, a Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti “Pavle Jovanović” muzički umetnik Zvonko Bogdan, odlučila je jednoglasno Komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja koju je formirala Pokrajinska vlada.

Akademika Stevana Pilipovića je, za izuzetan doprinos u naučnim istraživanjima u oblasti matematike, kao i ukupan naučni angažman u zemlji i inostranstvu, za priznanje koja nosi ime jednog od najvećih srpskih matematičara, astronoma, klimatologa i geofizičara Milutina Milankovića (1879-1958), predložio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

S druge strane, predlog da laureat priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Jovanovića (1859-1957), za izuzetan doprinos očuvanju i negovanju muzičke tradicije i promociji muzičkog stvaralaštva bude Zvonko Bogdan, stigao je od JMU Radio-televizija Vojvodine.

Pokrajinska priznanja “Milutin Milanković” i “Pavle Jovanović” će dobitnicima biti uručena 15. maja, koji je kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

U Komisiji koja je donela odluku o priznanjima bili su profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić (predsednik), pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu dr Agota Vitkai Kučera, profesor Univerziteta u Novom Sadu u penziji dr Pavle Budakov, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, legendarni srpski odbojkaš Slobodan Boškan i glavni i odgovorni urednik lista “Dnevnik” Nada Vujović.

Ova komisija odlučivaće i o dobitnicima ostalih pokrajinskih priznanja koje je Skupština Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade, takođe ustanovila prošle godine. Reč je o Nagradi “Mihajlo Pupin” kao najvišem priznanju AP Vojvodine, i pokrajinskim priznanjima “Ferenc Feher” za oblast kulture, “Đorđe Natošević” za oblast obrazovanja, “Lazar Dunđerski” za oblast privrede, “Milica Tomić” za oblast ravnopravnosti polova, “Momčilo Tapavica” za oblast sporta i “Ljudevit Mičatek” za oblast ljudskih i manjinskih prava.

Ova priznanja biće dodeljena 25. novembra koji je, takođe prošle godine, kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom dana na koji je 1918. godine Velika narodna skupštine u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Izuzetak je jedino Pokrajinskog priznanje “Ljudevit Mičatek” koje će biti dodeljeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava koji se takođe obeležava kao datum od pokrajinskog značaja.

Izvor: nsuzivo
Foto: Printscreen/YouTube