Početna Gradske teme Pokrajinska vlada utvrdila predlog budžeta za 2017. godinu

Pokrajinska vlada utvrdila predlog budžeta za 2017. godinu

0

pokrajinska-vlada-pokrajina-apv-vojvodina-sekretari-jpg_660x330

Pokrajinska vlada je na jučerašnjoj sednici utvrdila predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu za 2017. godinu i uputila je u redovnu skupštinsku proceduru kako bi se poslanici Skupštine AP Vojvodine na sledećoj sednici o tom predlogu izjasnili.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da ne postoji pozicija u budžetu za 2017. godinu koja nije uvećana, osnažena i učvršćena, što je novi element javnih politika koje će Pokrajinska vlada voditi, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da su znanje, mehanizmi i pomoć Vlade Republike Srbije u vidu obezbeđivanja dodatne 1,1 milijarde dinara, kao i efikasna pomoć u refinansiranju pokrajinskog javnog duga i uštede od 200 miliona koja iz toga proističe, omogućili da se budžetska sredstva usmere na projekte od prioritetnog značaja za građane Vojvodine.

Mirović je na sednici rekao da se počinje sa direktnim finansiranjem finalizacije rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi puta Novi Sad – Ruma, da sledi izgradnja “ipsilon kraka” kod Subotice, da se počinje finansiranje izgradnje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i da je finansiranje izgradnje Žeželjevog mosta preuzela Republika Srbija, što je rasteretilo pokrajinski budžet i omogućilo rad na drugim razvojnim projektima.

Potpredsednik pokrajinske vlade Đorđe Milićević ocenio je predlog budžeta kao optimalan i izbalansiran, i naglasio da je ukupno uvećanje budžeta od 10 procenata omogućilo povećanje u svim segmentima delovanja vlade, tako što su povećana sredstva u svim sekretarijatima, prema onim prioritetima koji su određeni pri formiranju aktuelne pokrajinske vlade.

Milićević je istakao da je dobro planiranje budžeta tek prva faza posla i da nakon nje sledi realizacija budžetskih sredstava, koja mora podrazumevati dobru i temeljnu pripremu.

On je dodao da je urađen dobar posao na restrukturisanju i refinansiranju pokrajinskog javnog duga i izrazio sigurnost da postoji prostor i za dodatne uštede prilikom realizacije projekata.

Milićević je zaključio izlaganje na sednici rečima da u svakodnevnom upravljanju javnim sredstvima postoji prostor za racionalizaciju troškova, da postoji prostor za veću efikasnost i uštede, i poručio da se na tome mora raditi.

Kako je objasnila Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za finansije, obim budžeta za 2017. godinu predložen je na nivou od 63,6 milijardi dinara što, zajedno sa sredstvima koja će predlogom budžeta Republike Srbije po kojem će dodatna 1,1 milijarda dinara biti usmerena Pokrajini, čini više od sedam odsto republičkog budžeta.

Ona je konstatovala i da će pokrajinski budžet za 2017. godinu biti 10 procenata veći nego ovogodišnji.

Projektovanim budžetom se, između ostalog, omogućava isplaćivanje finansijske pomoći od 12.000 dinara mesečno porodicama s troje dece, regresiranje troškova prevoza učenika i studenata, kao i povećanje budžeta koji se odnosi na programe zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica.

Predlogom budžeta predviđene su i brojne investicije u visokoškolske ustanove, dodatna ulaganja u poljoprivredu i vodoprivredu, kao i ulaganja u oblasti zaštite životne sredine, privrede i turizma, javnom informisanju, radu nacionalnih saveta i institucija kojima je osnivač APV.

Predlog budžeta za 2017. godinu naći će se na dnevnom redu naredne sednice Skupštine AP Vojvodine.

Izvor: Tanjug
Foto: vojvodina.gov.rs