Početna Gradske teme Pokrajinski ombudsman osudio grafit mržnje prema migrantima na Grbavici

Pokrajinski ombudsman osudio grafit mržnje prema migrantima na Grbavici

0

U multietničkoj Vojvodini i Srbiji nema mesta za bilo koju vrstu diskriminacije, poručio je Pokrajinski zaštitnik građana povodom ispisivanja antimigrantskog grafita na jednoj zgradi na Grbavici.

Najoštrije osuđujući ispisivanje grafita, Pokrajinski ombudsman podržava nadležne organe u njihovom radu da pisce grafita brzo identifikuju i preduzmu sve aktivnosti vezane za postupanje i u preventivnom smislu, a komunalne službe poziva da pomenuti grafit uklone u najkraćem roku.

Pokrajinski ombudsman sa zabrinutošću konstatuje da su se grafiti, upereni protiv migranata, i ranije ispisivali u Novom Sadu.

“Grad koji se toliko ponosi svojom multuikuturalnošću i tolerancijom mora, po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, i dalje da kontinuirano obeshrabruje pisce mrziteljskih (diskriminatorskih) poruka i da svima koji su se iz ovog ili onog razloga u njemu našli poželi dobrodošlicu, uputi reči podrške i pruži nesebičnu pomoć. Svoj identitet i duh naše društvo, po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, na najbolji način može da čuva samo ako je veliko u solidarnosti sa svim nevoljnicima i jasno i odlučno u osudi govora mržnje”, navodi pokrajinski ombudsman.

Podsetmo, jutros je na Grbavici osvanuo grafit mržnje prema migrantima, nepune tri nedelje od kada je grafit sličnog sadržaja ispisan na keju kod Žeželjevog mosta. Na zgradi na uglu Vere Pavlović, Vladimira Nikolića i Vojvođanske ćirilličnim slovima ispisano je “Migranti, mrš iz republike”.

Izvor: 021
Foto: Unsplash