Početna Gradske teme Pokušaj prinudnog iseljenja šestočlane porodice uprkos preporuci Komore

Pokušaj prinudnog iseljenja šestočlane porodice uprkos preporuci Komore

Prinudno iseljenje šestočlane porodice Radovanović iz Novog Sada odloženo je, jer su odbili da postupe po zahtevu za iseljenje.

Pokušaj prinudnog iseljenja dogodio se juče uprkos preporuci Komore javnih izvršitelja Srbije i ministarstva pravde da tokom vanrednog stanja sva izvršenja budu obustavljena.

Javni izvršitelj u ovom predmetu Dragan Dragović, inače jedan od osnivača Komore izvršitelja, odlučio je da po toj preporuci ne postupi, navodeći da je i ovaj današnji pokušaj u skladu sa zakonom.

“Ovde su stranke u tolikoj međusobnoj netrpeljivosti da ja to još, evo ja sam jedan od osnivača Komore javnih izvršitelja, ja to još do sada nisam video. Jednostavnije mi je bilo da zakažem iseljenje, koje se inače neće sprovesti, jer sam već unapred imao informaciju da oni neće izaći dobrovoljno i da’ spustim loptu’ potpuno i da stvari idu svojim tokom”, izjavio je Dragović.

Juče, pre 12 sati, za kada je bilo zakazano iseljenje novosadske porodice, ispred njihovog doma okupio se veći broj građana i članova Združene akcije “Krov nad glavom”, koji su se verbalno sukobili s poveriocem Nedeljkom Trifkovićem.

Trifković se, takođe, verbalno sukobio i sa policijom, od koje je zahtevao da udalji okupljenje građane i aktiviste kojih je bilo i ispred njegove kuće.

Trifković je u jednom trenutku, kada je policija odbila da udalji okupljene, zahtevao da “dođe druga policija”, na šta su aktivisti Združene akcije “Krov nad glavom” burno reagovali, poručivši mu da “mi imamo jednu policiju”, te da ne postoji podobna i nepodobna policija.

Policija je, inače, sve vreme vodila računa da okupljeni građani drže odstojanje međusobno, a u skladu sa preporukama o distanci tokom epidemije virusa korona.

Porodica Radovanović juče nije iseljena, jer su odbili da dobrovoljno izađu, te javni izvršitelj nije mogao da primeni mere prinude. Zbog toga će naredno iseljenje zakazati za 30 dana. Na pitanje novinara da li će prinudno iseljenje za 30 dana biti sprovedeno u slučaju da i tada na snazi bude vanredno stanje, Dragović je odgovorio da će o tome odlučiti sud.

“Mi smo obavešteni da se vanredno stanje ukida sledeće nedelje. Ukoliko bude vanredno stanje ostalo na snazi ili se ponovo bude uvelo, o tome će odlučiti Sud. Oni (porodica Radovanović) imaju pravo da podnesu zahtev za odlaganje, ja odlučujem u prvom stepenu, na to moje rešenje oni imaju pravo prigovora, potom zavisi šta će reći sud”, objasnio je javni izvršilac.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay