Početna Gradske teme Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom sutra u Novom Sadu

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom sutra u Novom Sadu

Predstavnici Grada Novog Sada, vojske Srbije i SUBNOR-a Vojvodine sutra 9. maja položiće vence na grobove narodnih heroja povodom Dana pobede nad fašizmom.

Kako je najavljeno iz Gradske kuće, predstavnici Grada, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, kao i predstavnici vojske vence će položiti u 8.30 časova.

Delegacija SUBNOR-a, na čelu sa predsednikom Svetomirom Atanackovićem vence će položiti u 10 časova, i to na grobove narodnih heroja Marka Peričina Kamenjara, Milana Ješića Ibre, Save Sogića Kuse, Jovana Štokavca Džoje, Jovana Beljanskog Lale, Živojina Milovanovića Ćate, Đorđa Nikšića Johana, Lazara Savatića Metalca, Dmitra Zaklana, Gedeona Bogdanovića i Jovana Veselinova.

Devetog maja 1945. godine nacistička Nemačka kapitulirala je u Drugom svetskom ratu. Od tada se deveti maj širom sveta slavi kao Dan pobede nad fašizmom.

Najveći oružani sukob u istoriji trajao je šest godina i odneo preko 70 miliona života i na strani Savezničkih sila i na strani Osovine. Sa jedne strane Staljin, Ruzvelt i Truman, a sa druge Hitler, Musolini i car Hirohito obeležili su najvažniji događaj u istoriji koji i danas iza sebe ostavlja niz pitanja.

Prema procenama za vreme Drugog svetskog rata u Srbiji, koja je tada bila deo Jugoslavije, nastradalo je od milion do milion i sedamsto hiljada Srba od ukupno, 15 miliona srpskog stanovništva među kojima su preovladali civili.

Autor: Milica Ćirić
Foto: Pixabay