Početna Gradske teme Policija apeluje na Novosađane da ne koriste petarde i vatromete

Policija apeluje na Novosađane da ne koriste petarde i vatromete

0

Policijska uprava u Novom Sadu apeluje na građane da tokom predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, jer na taj način mogu povrediti sebe, ali i osobe u svojoj okolini.

“Podsećamo roditelje da igra sa pirotehnikom može biti izuzetno opasna, može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, povreda lica, šaka, a u težim slučajevima i do invaliditeta, ali i do požara i eksplozija”, kaže se u apelu PU Novi Sad.

Zakonom je izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

“Takođe, napominjemo da vatromet mogu koristiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovlašćena službena lica u Novom Sadu aktivno preduzimaju sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, a onи koje zateknu da neovlašćeno prodaju biće sankcionisani, a pirotehnika će im biti oduzeta”, navodi se.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay