Početna Gradske teme Političke stranke duguju gradu skoro osam miliona dinara za zakup prostorija

Političke stranke duguju gradu skoro osam miliona dinara za zakup prostorija

0

ThinkstockPhotos-

Političke stranke duguju skoro osam miliona dinara JP “Poslovni prostor” za zakup prostorija u Novom Sadu. Najveći dužnik je Liberalno demokratska partija sa više od 3,5 miliona dinara duga, a na drugom mestu je Demokratska stranka sa 1,4 miliona dinara duga. Slede ih SRS sa 1,3 miliona i DSS sa 1,2 miliona. Ove dugove su stranke napravile iako plaćaju 60 odsto tržišne cene.

“Kada smo ušli u prostorije u Ulici vojvođanskih brigada postojao je raniji dug od Pokreta snaga Srbije. Jednostavno moramo da se dogovorimo sa Poslovnim prostorom i platimo samo ono što smo mi dužni i ne bežimo od toga”, kaže portparol novosadskog LDP-a Dejan Mijatović. U toj stranci kažu da je njihovo slabljenje na političkoj sceni uticalo na rast duga, no da bi se ovakvi problemi konačno rešili, najbitnije je da se uredi finansiranje političkih partija.

U novosadskom DS-u za niko nije želeo za “Blic” da komentariše dugovanja, a nezvanično se može čuti da to što je račun DS-a u blokadi otežava mogućnost da se dugovanja izmire.

U SRS-u tvrde da je dug prepolovljen. “Razgovarali smo sa Poslovnim prostorom i dogovorili smo reprogram duga. Uveravam vas da ćemo u najskorije vreme isplatiti sav dug”, kaže predsednik novosadskih radikala Đurađ Jakšić.

Među dužnicima su još Jedinstvena Srbija sa dugom od 220.000 dinara i Socijaldemokratska partija sa 9.000 dinara duga.

S druge strane, Poslovnom prostoru ni dinara ne duguju LSV, SNS, Nova Srbija i PUPS.

Podsetimo, JP “Poslovni prostor” je izgubilo je milione evra jer nije na vreme tužilo zakupce lokala, pa su dugovi zastareli. Preduzeće godinama nije tužilo dužnike, pa je zastarelo čak 3,6 miliona evra duga. Ukupan dug za zakup poslovnog prostora je daleko veći, a među najvećim dužnicima su javna preduzeća, ali i privatnici.

Da je “Poslovni prostor” oprostio milionske dugove, utvrdila je i Državna revizorska institucija.

Na listi najvećih dužnika su i razna udruženja građana, koja duguju oko 230.000 evra, dok zakup često ne plaćaju sportski klubovi koji su dužni skoro 150.000 evra.

Ovo preduzeće upravlja sa više od 1.800 lokala veličine 220.000 kvadratnih metara, od čega je izdato oko 70 odsto prostora.

Autor: Blic
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos