Početna Gradske teme Položen kamen temeljac za novu zgradu Medicinskog fakulteta

Položen kamen temeljac za novu zgradu Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet u Novom Sadu do kraja sledeće godine trebalo bi da dobije novu zgradu, a kamen temeljac su juče postavili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Snežana Brkić.

Reč je o zajedničkom projektu Pokrajinske vlade i Medicinskog fakulteta koji će se graditi u tri faze i čija je ukupna vrednost 249 miliona dinara.

– Ovo je simboličan čin na jubilej ove ustanove – 60 godina od osnivanja. Medicinska nauka bila je u centru pažnje u protekla dva meseca, a mi već četiri godine činimo sve da unapredimo ovu oblast i nastavićemo i dalje da radimo na tome zajedno sa Vladom Republike Srbije – izjavio je predsednik Mirović i dodao da se ovom investicijom pokazuje koliko je važna zdravstvena zaštita i obrazovanje kadrova u medicini kako bismo mogli da se suočimo sa izazovima u ovoj oblasti.

– Ovaj projekat pokazuje da Pokrajinska vlada i Medicinski fakultet razmišljaju o budućnosti. Na ovom mestu školuju se budući lekari koji će biti nosioci zdravstvenog sistema – izjavio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

Dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Snežana Brkić naglasila je da fakultet u ovom trenutku školuje 5.000 studenata.

– Prostor nam je zaista neophodan, a ostaće nekim budućim generacijama lekara i, nadam se, u dobrobit cele zajednice jer se naš fakultet na internacionalnom nivou sve bolje kotira u smislu školovanja studenata iz inostranstva. Na naš veliki jubilej kada slavimo šest decenija postojanja ostvarena je velika želja svih nas i svih naših studenata – istakla je prof. dr Snežana Brkić.

Mirović je najavio da će radovi na Internoj klinici i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV biti gotovi u narednim nedeljama, a ove godine bi trebalo da počne i izgradnja B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine, što je projekat koji vodi republička vlada.

Izvor: novisad.com
Foto: Pokrajinska vlada