Početna Gradske teme Položeni venci na Trgu slobode povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Položeni venci na Trgu slobode povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine

0

Predstavnici Novog Sada položili su vence na spomen-ploču na mestu na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918. godine.

Tog dana doneta je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa delegacijom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad.

– Svakog 25. novembra, Grad Novi Sad odaje poštu slavnim precima i tradicionalno obeležava ovaj datum, značajan za državu Srbiju i celokupan srpski narod. Zgrada banke u centru grada pored koje svakodnevno prolazimo bila je mesto važnog događaja za Vojvodinu i Srbiju te davne 1918. godine. Zato se i posle 104 godine, ponosno sećamo tog datuma. Ali pored čuvanja sećanja i odavanja zahvalnosti, važno je i današnje generacije podsećati na značaj tog događaja – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, proglašenje prisajedinjenja dugujemo hrabrim, odvažnim i nadasve složnim ljudima tog vremena, sa vizionarskim pogledom u budućnost.

– Velika narodna skupština bila je i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna i da je postojalo opšte pravo glasa. Posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam, i to prvi put u Evropi. Ti principi slobode i ravnopravnosti i danas su glavna vodilja u našem Novom Sadu, u celoj Srbiji. Stoga, ugledajmo se na njih i složno gradimo našu budućnost, kako bismo i mi našim potomcima ostavili svet na koji će biti ponosni – naveo je Đurić.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad