Početna Gradske teme Položeni venci povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

Položeni venci povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenica predsednice Skupštine grada Kristina Karaić položili su danas vence na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra, Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Vučević je istakao da je to najvažniji datum u istoriji grada jer je tada određena dalja sudbina generacija Novosađana.

“Ulazak slavne srpske vojske, ali i sve ono što je prethodilo i usledilo i dovelo do pripajanja Vojvodine Kraljevini Srbiji omogićilo je da i danas stojimo čvrsto na svojoj zemlji, da govorimo svojim jezikom i da koristimo naše pismo. Zato se sećamo svih predaka koji su položili živote na oltar otadžbine, a koji su ponekad zaboravljeni i nepravedno podcenjeni. Moramo sačuvati sećanje kako bi buduće generacije znale o veličanstvenom podvigu naših ratnika”, kazao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada podsetio je da ima onih koji oslobođenje grada u Prvom svetskom ratu definišu kao okupaciju.

“To je istorijska opomena za buduća vremena. Nikoga nismo okupirali i svima smo dali slobodu. Ako bismo morali da ćutimo minut za svakog stradalog srpskog ratnika koji je oslobodio ne samo Srbe, već sve narode sa ovih prostora, morali bismo da ćutimo 2 godine, 4 meseca i 15 dana”, poručio je Vučević.

Gradonačelnik je vence položio zajedno sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije, a pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Dan oslobođenja Novog Sada obeležava se u spomen na ulazak konjičkog eskadrona Dunavske divizije, Prve armije srpske vojske, koju je predvodio major Vojislav Bugarski.

Velika narodna skupština u Rumi 24. novembra i u Novom Sadu 25. novembra potvrdile su i formalno prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad