Početna Gradske teme Položeni venci povodom Dana ulaska srpske vojske u Novi Sad

Položeni venci povodom Dana ulaska srpske vojske u Novi Sad

Povodom Dana ulaska srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu, danas, 9. novembra položeni su venci na Spomen krst palim borcima u porti Uspenske crkve.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije. Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

– Čestitam građanima Novog Sada 99 godina od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, odnosno od ulaska srpske pobedničke vojske koju je predvodio major Bugarski. Nakon ispunjenja viševekovnog sna naših predaka, ovo je jedan od najsvetlijih datuma u bogatoj tradiciji Novog Sada, grada heroja, grada stradalnika. Ovogodišnje obeležavanje 9. novembra je praktično uvod i priprema za veliki jubilej koji je pred nama, odnosno za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada, ali i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Taj jubilej moramo na dostojanstven način obeležiti, pa će 9. i 25. novembar sledeće godine biti centralni datumi i na državnom nivou. Očekujem da će se u njihovo obeležavanje, osim Grada i Pokrajine, uključiti i Republika odnosno Predsednik Republike Srbije. Nakon burnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, Vojvodina je jedina ostala tamo gde je i bila nakon Prvog svetskog rata. Moramo iskazati veliko poštovanje prema našim precima, prema svim ljudima koji su nam doneli slobodu, koju su platili najvećom vrednošću, svojim životima – istakao je Vučević.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs