Početna Gradske teme Pomoć za 100 najboljih srednjoškolaca iz izbegličkih porodica

Pomoć za 100 najboljih srednjoškolaca iz izbegličkih porodica

0

Najuspešnijim učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljeničkih porodica u Vojvodini uručeni su juče ugovori o bespovratnoj finansijskoj pomoći od 40.000 dinara.

Pomoć je dobilo 100 odličnih đaka, a potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, koji im je ugovore uručio na svečanosti u novosadskoj Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, kazao je da je ovaj vid pomoći Pokrajinska vlada uvela prošle godine i za studente koji dolaze iz izbegličkih porodica, te da je to samo deo mera kojima želi da poboljša status izbegličkih porodica.

Podsetivši da je na predlog Pokrajinske vlade na poslednjoj sednici Skupštine Vojvodine doneta odluka o otpisu duga korisnicima pomoći iz programa stambenog zbrinjavanja izbeglih lica za period od 2007. do 20017. godine, Milićević je naglasio da je trajno opredeljenje Pokrajinske vlade da pomaže izbegličku i raseljeničku populaciju.

“Odlukom o otpisu duga obuhvaćeno je 425 izbegličkih porodica koje su koristile pomoć iz programa stambenog zbrinjavanja. Ukupan iznos za koji će njihovi porodični budžeti biti rasterećeni iznosi 97 miliona dinara. Smatram da je ovo posebno važna mera i na nju smo veoma ponosni. Nastavljamo i ubuduće sa merama kojima pomažemo izbegličku i raseljeničku populaciju i za te namene je u pokrajinskom budžetu za 2020. godinu inicijalno obezbeđeno 60 miliona dinara”, izjavio je Milićević.

Program jednokratne bespovratne novčane pomoći najboljim učenicima srednjih škola u AP Vojvodini realizovao je Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Direktor Fonda Duško Ćutilo izjavio je da je u periodu od 2016. do 2019. godine, zahvaljujući sredstvima koje je obezbedila Pokrajinska vlada, ovim vidom pomoći nagrađeno 367 učenika srednjih škola i 200 studenata, za šta je izdvojeno više od 20 miliona dinara.

Ćutilo je rekao da je to jedan od najlepših podsticajnih programa Fonda i čestitao učenicima na odličnom uspehu.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada