Početna Gradske teme Ponavlja se suđenje okrivljenom za ubistvo tasta u Kovilju

Ponavlja se suđenje okrivljenom za ubistvo tasta u Kovilju

0

Pred Višim sudom u Novom Sadu 22. decembra biće održano ponovljeno suđenje S. P. (32) iz Kovilja, osuđenom 29. aprila ove godine na 19 godina zatvora zbog teškog ubistva bivšeg tasta J.B. (61).

Ovu presudu je novosadski Apelacioni poništio i naložio novo suđenje.

Odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu, predmet je vraćen istom veću da bi se dodatno ispitale okolnosti bezobzirnog nasilničkog ponašanja okrivljenog pri izvršenju krivičnog dela, koje je u prvostepenom postupku kvalifikovano kao teško ubistvo. Takođe, saslušaće se ponovo i veštak za sudsku medicinu, radi pojašnjenja nekih povreda zadobijenih prilikom događaja.

Zločin se dogodio 6. maja 2019. godine u Kovilju, 45 minuta iza ponoći, ispred porodične kuće u Proleterskoj ulici, u kojoj je ubijeni živeo s porodicom.

Prema optužnici, on je kucao na prozor kuće u Kovilju u kojoj je stanovala njegova supruga A. B. (35) s četvoro dece. Kada je saznao da ona nije kod kuće, došlo je do obračuna u kom je na smrt prebio tasta. I DNK nalazi ukazuju na to da je bilo kontakata između okrivljenog i žrtve.

Okrivljeni se u toku istražnog postupka branio ćutanjem, ali je naknadno izneo odbranu. Kako je naveo, on se, uglavnom seća šta je u noći ubistva, 6. maja prošle godine, radila žrtva prilikom sukoba, a ne svojih postupaka.

Prilikom izricanja presude, predsednica sudskog veća sudija Ivana Josifović rekla je da je sposobnost okrivljenog da shvati krivično delo bila smanjena, ali ne do bitnog.

Sudija Josifović je, obrazlažući presudu, rekla da je nedvosmisleno utvrđeno da je reč o teškom ubistvu, ističući da nije prihvaćena odbrana okrivljenog da ga je, sada pokojni J.B. prvi napao.

Na bivšeg tasta je nasrnuo golim rukama, a njegova bezobzirnost se ogleda u tome što ga je krvnički udarao pred njegovom suprugom i unukom. Drskost se ogleda i u tome što je od supruge tražio cigaretu –  rekla je sudija.

Prilikom odlučivanja o kazni, jedina olakšavajuća okolnost je bila to što je relativno mlad i što jeo tac maloletnog deteta, dok je sve drugo bilo otežavajuće.

Inače, na ime nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova i patnje, okrivljeni će, kako je tada presuđeno, morati da plati supruzi pokojnog J.B. milion i 200.000 dinara, bivšoj vanbračnoj ženi 800.000, a njenom bratu 300.000 dinara.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: pixabay