Početna Gradske teme Ponovo kasni izgradnja Naučno-tehnološkog parka zbog izvođača radova

Ponovo kasni izgradnja Naučno-tehnološkog parka zbog izvođača radova

0

Izgradnja dela zgrade Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, namenjenog Fakultetu tehničkih nauka, kasni više od mesec dana u odnosu na najavu da će studenti od 1. oktobra moći da otvore novu školsku godinu u ovom objektu.

Reč je o 10.000 od ukupno 30.000 kvadrata prostora u novoj zgradi, tačnije o prvoj fazi radova. Druga faza obuhvata 20.000 kvadrata, koji će biti na raspolaganju za novoformirano preduzeće Naučno-tehnološki park d.o.o. i za druge IT firme, s ciljem da se u njima zaposle studenti sa fakulteta.

Ovo pomeranje usledilo je nakon što su radovi prethodno, prošle godine, već produženi za godinu dana. Sredinom jula 2018. godine, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je tokom obilaska poručio da se rok za završetak radova pomera za godinu dana, bez preciziranja koji su problemi tačno uticali na usporavanje realizacije investicije vredne 12,6 miliona evra.

Sada, godinu dana kasnije, Mirović kaže za “021” da se u odnosu na plan kasni 30 do 45 dana i to zbog izvođača radova. Radove izvode italijanska firma “Italiana Costruzioni” i “Amiga” iz Kraljeva.

– Plan je bio da objekat pustimo u rad 1. oktobra, međutim imali smo nekih malih problema s izvođačem. Sve je to rešeno u međuvremenu – završena je nabavka za nameštaj za prvu fazu, u toku je nabavka za određenu tehničku opremu poput kompjutera, telefonske centrale i ostalo. Da li će sve biti gotovo 1. ili 15. decembra, nije sigurno, ali nemamo nikakav problem po pitanju organizacije ili finansiranja – kaže Mirović.

I na Fakultetu tehničkih nauka kažu da su završni radovi, opremanje i useljavanje u toku.

– U utorak, 22. oktobra predstavnici izvođača radova “Italiana Costruzioni” su izneli dinamički plan prema kome će radovi biti završeni za manje od dve nedelje. Takođe, osim završetka radova, potrebno je izvršiti i tehnički prijem objekta koji je upravo u toku. U tom prostoru će se školovati oko 5.000 studenata i FTN želi da bude u potpunosti siguran kada su bezbednost i uslovi rada u pitanju. Što se opremanja tiče, završen je tender za nabavku nameštaja koji polako pristiže, a završetak tehničkog opremanja se očekuje po isteku javne nabavke, tačnije kada se odabere izvršilac radova za nabavku opreme – poručuju na FTN-a.

Inače, bilo je najavljeno da će studenti smerova E1 i E2 od oktobra krenuti da pohađaju nastavu u novom objektu.

Kad je reč o javnoj nabavci za opremu, ona je raspisana 25. oktobra, sa rokom dostavljanja ponude od mesec dana tj. do 25. novembra. Mirović podseća da je Pokrajina nedavno formirala i novo preduzeće koje će preuzeti upravljanje objektom.

Naime, pokrajinskom skupštinskom odlukom osnovano je Društvo sa ograničenom odgovornošću Naučno-tehnološki park. Pokrajinska vlada je 9. oktobra donela rešenje da se u skupštinu društva imenuju pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević (predsednik Skupštine društva), kao i prodekan za razvoj i saradnju s privredom Poljoprivrednog fakulteta Dragan Glamočić i prorektorka na Univerzitetu Sanja Podunavac Kuzmanović (kao članovi skupštine preduzeća).

Naučno-tehnološki park je zajednička investicija Republike i Pokrajine, ali je u finansiranju učestvovao i Grad Novi Sad, koji će finansirati opremanje okoline parka.

Izvor: 021
Foto: piu.rs