Početna Gradske teme Ponovo porasle plate u Novom Sadu

Ponovo porasle plate u Novom Sadu

Prosečne zarade u Novom Sadu ponovo su porasle, ako je verovati statistici.

Novosađani su u januaru zarađivali u proseku 59.687 dinara neto ili 82.496 dinara bruto, što je rast od oko 1.500 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Novosađani su imali i najviše plate u celoj Vojvodini. Najniže zarade iz meseca u mesec imaju stanovnici Bača i to 41.774 dinara neto. Na teritoriji cele Vojvodine je prosečna zarada 51.064 dinara neto i to je rast od oko 2.000 dinara za mesec dana.

Kada je reč o javnom sektoru, plate takođe rastu. U javnim državnim preduzećima je prosečna plata, bez poreza i doprinosa, 77.246 dinara, dok je na svim nivoima administracije plata oko 65.000 dinara.

Plate su porasle i zdravstvenim radnicima, kao i zaposlenima u kulturi i obrazovanju. U zdravstvu je prosečna zarada isplaćena u januaru u iznosu od 56.126 dinara neto, a obrazovanju i kulturi isplaćeno je 57.276 dinara bez poreza i doprinosa.

Najbliža suma koju zarađuje većina zaposlenih u Srbiji zapravo je medijalna zarada, koju je Republički zavod za statistiku počeo da računa kako bi se cifre iz zvanične obračunate statistike približile realnosti. Medijalna zarada je suma do koje zaradi 50 odsto radnika. Taj iznos je u januaru bio 41.467 dinara neto i, suštinski, ta suma je najbliža iznosu koju zarađuju najniže plaćeni radnici u Vojvodini.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Pixabay