Početna Gradske teme Ponovo produžen rok za prodaju Luke Novi Sad

Ponovo produžen rok za prodaju Luke Novi Sad

Ministarstvo privrede je produžilo tender za prodaju Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko osam miliona evra.

Novi rok za dostavljanje prijava za učešće u javnom nadmetanju za Luku Novi Sad je 1. mart, a otvaranje ponuda je 5. marta.

Na prethodnom tenderu početna cena je bila 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća, iako su rokovi dva puta produžavani.

Pravo učešća na tenderu imaju firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

Luka Novi Sad je jedina luka u Srbiji u većinskom vlasništvu države, ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi.

U Vladi Srbije očekivali su da će se na prvi tender javiti neke od najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa, kao što su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona. Na raniji poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad javilo se 12 firmi i investitora.

Izvor: Beta
Foto: PIxabay