Početna Gradske teme Ponovo se traži firma za popravku kuće Mileve Marić

Ponovo se traži firma za popravku kuće Mileve Marić

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture ponovo je raspisao tender za popravku nekoliko fasada, među kojima je i kuća u Kisačkoj 20 gde su živeli Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn.

Ovo je treći put da je raspisan tender jer protekla dva puta na javnim nabavkama nije bilo ponuda. Pored kuće u Kisačkoj 20, na tenderu su i objekti u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u Štrosmajerovoj 5,14, Beogradskoj 3, 11 i 15 i Trgu Vladike Nikolaja 1 i 3, a u centru grada u Zmaj Jovinoj 28 i Dunavskoj 27.

Ukupno je za radove na ovih 10 zgrada predviđeno preko 54 miliona dinara sa PDV-om. Ovi radovi se izvode u sklopu projekta obnove više desetina fasada u Podgrađu i centru Novog Sada.

Oni su deo od 150 miliona dinara vrednog izdvajanja iz budžeta Srbije za obnovu fasada u Novom Sadu u prošloj godini, u sklopu priprema grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Većina radova na više od dvadeset fasada već je završena. Takođe, Republika je prethodno 2017. godine izdvojila 100 miliona dinara, pa je tokom te i početkom 2018. godine završena obnova 21 fasade u Gradiću.

Podsetimo, kuća u Kisačkoj 20 pripadala je porodici Marić i stara je više od 100 godina. Dugo postoji ideja da postane muzej, ali to do sada nije realizovano. Za obnovu fasade sada bi trebalo da bude izdvojeno više od osam miliona dinara.

Izvor: 021
Foto: Wiki/Saskafoto