Početna Gradske teme Ponovo stalo projektovanje novog mosta preko kanala DTD

Ponovo stalo projektovanje novog mosta preko kanala DTD

Projektovanje novog mosta na kanalu DTD, blizanca postojećeg Sentanadrejskog mosta, ponovo je zaustavljeno, saznaje “021”.

Na sajtu Uprave za građevinsko zemljište navedeno je da je postupak stopiran jer je Komisiji za zaštitu prava ponuđača uložen prigovor na javnu nabavku izbora projektanta. Ovo je drugi put da se ulaže prigovor, a prethodno je zbog prigovora ceo postupak stajao skoro šest meseci, da bi ta žalba na kraju bila odbijena.

Novi prigovor je podnet nakon što je UGZI izabrao beogradski “DB inženjering” za projektovanje novog mosta na kanalu DTD, pored postojećeg Sentandrejskog (Klisanskog) mosta. Podsetimo da je ova firma posao dobila u zajedničkoj ponudi sa novosadskim “MHM-Projekt” i beogradskim “Hidroprojekt-saobraćaj”, “Geourb group” i Institutom za puteve, po ceni od 8,6 miliona dinara sa PDV-om.

Drugi ponuđač je bio Saobraćajni institut CIP Beograd čija je ponuda bila skoro 14 miliona dinara, a treći ponuđač grupa predvođena beogradskim “Encode” sa ponudom od oko dvet miliona dinara. Kako grupa oko “Encode” nije imala ispravnu ponudu, a CIP je ponudio višu cenu, UGZI je “DB inženjeringu” dodelio posao projektovanja novog mosta.

Ukoliko nova žalba bude odbijena i bude ostao isti projektant, on će imati 240 dana odnosno osam meseci da nacrta novi most, koji će izgledati isto kao postojeći Sentanadrejski. Novi most će biti dug 195 metara i imaće dve saobraćajne trake od 3,5 metara, biciklističku i pešačku stazu od dva i 1,6 metara, kao i obezbeđen prostor za postavljanje instalacija, redovne i dekorativne rasvete.

Ovo novo odlaganje znači samo da je sve izvesnije da će radovi uslediti tek 2019. godine.

Vrednost gradnje novog mosta još nije poznata. Kažimo i da UGZI trenutno sprovodi tender za izbor firme koja će popraviti postojeći Sentandrejski most, a vrednost tih radova je, prema navodima ove gradske uprave, procenjena na 90 miliona dinara.

Izvor i foto: 021