Početna Gradske teme Pooštrene mere zbog korone: Maske i na otvorenom

Pooštrene mere zbog korone: Maske i na otvorenom

0

Nošenje maske od sada je obavezno i na otvorenom, saopštila je dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba. Nešto kasnije izjavila je za Tanjug da je nošenje maske na otvorenom preporuka. Na sednici je razmatrana i izmena Zakona o prekršaju u koji bi mogla da bude upisana i ova stavka, a doneta je odluka i da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba.

– Pooštravamo sve dosadašnje mere, u smislu njihovih primena. Na lokalu više neće moći da izdaju dozvole za okupljanja. Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja – rekla je dr Kisić Tepavčevič.

Ona je izjavila da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući otvorene prostore: „To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća. Svi treba da nosimo maske i ta mera stupa na snagu odmah.“

Nešto kasnije nakon sednice Kriznog štaba, dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza. Kisić je dodala da su maske obavezne svuda, kao što je i rekla ranije danas nakon sednice Kriznog štaba, ali ne i na otvorenom.

Maske na otvorenom ostaju preporuka, ponovila je Kisić.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, a u njima ostaju da važe ranije propisane mere – obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

– Od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovornu osobu koja treba da obezbedi da se striktno sprovode sve preventivne mere – kazala je Kisić Tepavčević.

Odlučeno je i da Beogradska arena od ponedeljka ponovo bude spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida-19. Kako je rečeno, akcenat će ubuduće biti na privremenim bolnicama, jer ostale bolnice moraju da se sačuvaju za sve druge pacijente koji nemaju kovid.

Kisić Tepavčević je navela da se nalazimo u periodu kada se respiratorne infekcije najlakše šire, što važi i za korona virus. Broj obolelih u Srbiji polako raste i, kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama, to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay