Početna Gradske teme Popravlja se još 14 starih fasada u Podgrađu Tvrđave i centru Novog...

Popravlja se još 14 starih fasada u Podgrađu Tvrđave i centru Novog Sada

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je tender za izbor izvođača radova za popravku fasada i krovova 14 zgrada u Pograđu Petrovaradinske tvrđave i u centru Novog Sada.

Radi se o IX fazi radova na obnovi starih zdanja, vrednoj skoro 42 miliona dinara, bez PDV-a. U pitanju je 11 objekata u popularnom Gradiću, na adresama Beogradska 1, 2 i 10, Štrosmajerova 3, 16 i 18, Nazorova 3, Prote Mihaldžića 2, 4, 8 i 12, kao i tri zgrade u centru Novog Sada – Miletićeva 27 i 29, kao i Trg slobode 4, koja je već popravljana, ali je izgleda potrebno obaviti dodatne popravke.

Ovo nisu jedini radovi koji se planiraju na obnovi fasada i krovova u ovoj godini, jer sledi još jedan tender za X fazu, vrednu skoro 40 miliona dinara bez PDV-a za šest objekata u Podgrađu, na adresama Beogradska 3 i 6, Prote Mihaldžiča 2a,6 i 10 i Lisinskog 3, kao i tri u centru grada Grčkoškolska 8, Miletićeva 11 i Dunavska 12.

I ovde se radi o ponavljanju nekih radova, jer se već radilo u Beogradskoj 3.

Podsetimo da su od maja u toku radovi vredni 45 miliona dinara sa PDV, na 10 fasada, među kojima je i kuća u kojoj je boravila matematičarka Mileva Marić Ajnštajn u Kisačkoj 20.

Svi ovi radovi se sprovode sada već trogodišnjeg programa rekonstrukcije fasada kuća u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centra Novog Sada, koje najvećim delom finansira Republika sa 300 miliona dinara, u sklopu podrške Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. godine.

Do sada je sređena 41 fasada, pretežno u Podgrađu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay