Početna Gradske teme Poreska uprava traži ko će da ukloni 45 tona opasnog otpada iz...

Poreska uprava traži ko će da ukloni 45 tona opasnog otpada iz “Agrovojvodine-Mašinoalata”

0

Poreska uprava raspisala je javnu nabavku za preuzimanje oko 45 tona opasnog otpada koji je uskladišten u magacinu “Agrovojvodine-Mašinoalata” na Sentandrejskom putu.

Reč je o opasnom otpadu koji je nastao istekom roka trajanja robe zaplenjene tokom terenske kontrole Poreske uprave u Novom Sadu. Među proizvodima koji bi trebalo da budu uklonjeni su: sapuni, šamponi, sredstva za dezinfekciju, neorganske sirovine.

Poreska uprava je za ovaj posao spremna da izdvoji do 6,1 milion dinara. Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, tačna količina otpada biće utvrđenja merenjem uz prisustvo predstavnika Poreske uprave.

Ovaj otpad je i korozivan, odnosno čine ga supstance i preparati koji mogu da unište živo tkivo pri kontaktu, a između ostalog je i “ekotoskičan”, te predstavlja (ili može da predstavlja) rizik za životnu sredinu.

Preduzeće koje bude izabrano na tenderu moraće da reaguje na zahtev naručioca, odnosno Poreske uprave, u roku od 15 dana i za svaki dan kašnjenja slede penali u iznosi od 1.000 dinara, najviše za 10 dana kašnjenja. Nakon toga naručilac može da raskine ugovor.

Kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena, a ugovor se zaključuje do 2020. godine.

Podsetimo da je u januaru ove godine pronađeno gotovo 1.500 tona opasnog otpada u krugu bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad. Tada je uhapšen vlasnik preduzeća “Step Trans” Jovica Stepanov, koji je zakupac prostora na kome je skladišten opasan otpad.

Tada je pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić poručio da se do ovog otkrića došlo kroz zajednički rad sa Bezbednosno-informativnom agencijom, te da inspektori ne bi uopšte mogli da uđu na prostor u kom je otpad skladišten pod zemljom.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay