Početna Gradske teme Poruka “Vodovoda” nesavesnim Novosađanima: Maskama, pelenama i motornom ulju nije mesto u...

Poruka “Vodovoda” nesavesnim Novosađanima: Maskama, pelenama i motornom ulju nije mesto u WC šoljama

0

Motorna ulja, kese, vlažne maramice, masti i – što je sad naročito izraženo, zaštitne maske za lice, završe u WC šoljama Novosađana, što dovodi do zagušenja kanalizacionih odvoda i velikih problema.

Zbog toga je JKP “Vodovod i kanalizacija” pokrenulo novu kampanju dizanja svesti građana o tome šta ne treba da završi u kanalizaciji iz logičnih razloga, a informativni leci distribuiraju se u sandučiće građana.

Cilj je, navode u preduzeću, pre svega edukacija stanovništva o tome šta ne bi trebalo da bacaju u WC šolju.

“Na samom flajeru je navedeno da vlažne maramice, ostaci hrane, ulja, štapići za uši, ulošci, pelene i mnogi drugi predmeti ne bi trebalo da se odlažu u toalet jer osim toga što mogu da izazovu veliku štetu u domaćinstvu ukoliko dođe do zagušenja cevi, ozbiljno mogu da ugroze i rad naših crpnih stanica i pumpi. Posebno velike probleme mogu da prouzrokuju hirurške maske i gumene rukavice koje intenzivno koristimo u poslednjih godinu dana”, poručuju u “Vodovodu” za 021.rs.

Građani i dalje, uprkos višegodišnjim apelima (slični leci već se nalaze u ulazima zgrada u Novom Sadu) krupni otpad odlažu direktno u kanalizaciju i time ugrožavaju funkcionisanje komunalnog sistema. Na pitanje 021.rs šta radnici zatiču na terenu i zbog čega ih građani zovu za intervenciju, u “Vodovodu i kanalizaciji” navode različit otpad – delove automobila, nameštaj, daske, leševe životinja.

“To je samo deo spiska šta sve nesavesni građani bacaju u kanalizaciju. Ekipe JKP-a ‘Vodovod i kanalizacija’ koje rade na održavanju kanalizacione mreže skoro svakodnevno pronalaze navedene predmete u kanalizacionom sistemu. Odgovornost je na svima nama, jer u vremenu pandemije, zaista nam ne treba dodatni izvor zaraze. Zato još jednom apelujemo na građane da otpad odlažu na propisana mesta jer na taj način čuvamo i sebe i našu okolinu”, zaključuju u preduzeću.

Izvor: 021
Foto: Pixabay