Početna Gradske teme Posetioci Štranda edukovani o zaštiti životne sredine

Posetioci Štranda edukovani o zaštiti životne sredine

wwf-karavan-za-zivi-dunav

“Karavan za živi Dunav” Svetskog fonda za prirodu (WWF) koji na interaktivan i edukativan način prikazuje značaj vode kao prirodnog resursa i neophodnost zaštite i obnove vlažnih staništa, danas je posetio Novi Sad. Novosađani su imali priliku da prođu kroz poligon zanimljivih, dinamičnih i edukativnih igara i saznanju više informacija o Dunavu, biljkama i životinjama koje ga naseljavaju, značaju vodenih ekosistema u životima svih nas, kao i o prirodi uopšte.
Gost je bio i Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, koji je istakao zbog čega je važno da čuvamo Dunav. “Da bi Dunav i dalje bio reka koja daje i podržava život, obezbeđuje hranu i sklonište, mesto za odmor i rekreaciju, vodu za vodosnadbevanje i navodnjavanje, da bi nas štitio od velikih poplava i smanjio negativne uticaje od klimatskih promena, potrebno je da ne zagađujemo njegove vode i obale, da čuvamo njegove plavne zone, da unapređujemo njegov biodiverzitet i da negujemo održivo korišćenje njegovih resursa”, izjavio je Puzović.

O važnosti zdravih i čistih slatkovodnih staništa “Karavan za živi Dunav” brojnim zanimljivim i edukativnim igrama, radionicama i kvizovima znanja za decu i odrasle, edukuje građane o važnosti očuvanja reka, ujedno pružajući im i dobru zabavu za celu porodicu.
Duž Dunava regulacijom rečnog vodotoka prvenstveno za potrebe rečne plovidbe, poljoprivrede i izgradnje brana u poslednjih 150 godina uništeno je 80 odsto prirodnih vlažnih područja, kao biološki najproduktivnijih staništa. Posledice su višestruke, među njima su i smanjenje populacija riba, narušavanje staništa koja naseljavaju brojne vrste biljaka i životinja, pogoršanje kvaliteta voda, kao i smanjenje površina vlažnih staništa koje su prirodni rezervoari i značajno ublažavaju uticaj poplavnih voda.
WWF “Karavan za živi Dunav” je putujuća izložba sa edukativnim programom koji govori o važnosti reka, močvara i jezera kao i dobrobitima koje nam pružaju. Deo je regionalne inicijative za obnovu vlažnih i plavnih područja duž reke Dunav i njegovog sliva koju zajednički sprovode WWF i Coca-Cola sistem.
“Karavan za živi Dunav” posetiće i Sombor i Bački Monoštor, a do kraja leta obići će više od 25 mesta u Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Autor: 021.rs
Foto: RTV