Početna Gradske teme Poskupljuje gradski prevoz za 5 dinara

Poskupljuje gradski prevoz za 5 dinara

0

Cena gradskog prevoza u Novom Sadu moraće da poskupi barem za pet dinara, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ono što je Skupština Novog Sada odbila pre nekoliko meseci, mogla bi da odobri već u narednom periodu. Rebalansom budžeta Novog Sada, tekuće investicije, kako je rekao Vučević, uvećane su samo Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću “Novi Sad”, i to za 30 miliona dinara kako bi se pokrili troškovi za benzin.

“S obzirom na to da je cena karte verovatno najjeftinija u državi. Mislim da ćemo morati da korigujemo cenu, barem za pet dinara. Neki mnogo manji gradovi imaju skuplji prevoz od Novog Sada“, kazao je Vučević.

U GSP-u su korekciju cena u gradskom i prigradskom saobraćaju tražili krajem prošle godine, kada se raspravljalo o Programu poslovanja ovog preduzeća za 2017. godinu. Prihodima od povećanja cena, kako je tada navedeno, GSP bi pokrio svoje rashode, ali ne bi obezbedio sredstva koja su potrebna za realizaciju planiranih investicija u ovoj godini.

Nerazjašnjeno ostaje kada bi do poskupljenja prevoza moglo da dođe, pošto u GSP-u nisu odgovorili na pitanja 021.rs na tu temu.

Cena gradskog prevoza poslednji put je povećana 2013. godine za 10 odsto, kada je sa 50 dinara uvećana na sadašnjih 55. U GSP-u su tada izračunali da bi im za pokrivanje troškova goriva i repromaterijala, bilo neophodno povećanje od 26,22 odsto. Ipak, Gradsko veće to nije odobrilo.

Kako smo ranije pisali, za ovu godinu planirana je i izrada Studije zonsko-tarifnog sistema, pošto je postojeća podela grada na zone naplate gradskog prevoza stara nekoliko decenija. Sadašnja podela na zone ne oslikava najbolje realnu situaciju, pošto su se pojedina gradska naselja, kao što su Veternik i Futog, proširala i praktično postala sastavni deo Novog Sada.

Studija iz 2008, koju su izradili “Urbanizam” i Fakultet tehničkih nauka, pokazala je da postoji potreba da se napravi novi zonsko-tarifni sistem, a najavljena izrada Studije bi trebalo da predloži granice gradskih zona u budućnosti, ali i kako će se naplaćivati gradski prevoz.
Autor: Zoran Strika/021.rs

Foto: 021.rs