Početna Gradske teme Potpisan zajednički Regionalni plan upravljanja otpadom

Potpisan zajednički Regionalni plan upravljanja otpadom

0

Regionalni plan upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, za period 2019-2028. godine, potpisan je juče u Gradskoj kući na sednici Međuopštinske radne grupe za upravljanje otpadom.

Regionalni plan potpisali su, ispred Grada Novog Sada, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, kao i predsednici opština članica Međuopštinske radne grupe.

Plan sadrži skup analiza i preporuka stručnjaka o načinu na koji će se Novi Sad i okolina boriti protiv nesanitarnih načina odlaganja otpada, a pre svega putem izgradnje savremenog regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Reč je o nameri da se spreči nastajanje enormne količine otpada, uvede ponovna upotreba, reciklaža i iskorišćenje otpada, kao i sigurno odlaganje.

Plan obuhvata tri faze – u prvoj fazi će se raditi na zatvaranju postojećih deponija, izgradnji sanitarnih deponija, transfer stanica i reciklažnih dvorišta, nabavci neophodne opreme (kontejneri, kante, kamioni), uvođenju sistema “dve kante” i sekundarnoj separaciji, kao i uvođenju kompostiranja zelenog otpada (iz bašti i parkova).

Izvor: 021
Foto: Pixabay