Početna Gradske teme Potpisani ugovori za realizaciju trogodišnjeg programa “OPENS 2019”

Potpisani ugovori za realizaciju trogodišnjeg programa “OPENS 2019”

0

Juče su u zgradi Rektorata potpisani ugovori između Omladinskog saveza udruženja “Novi Sad Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019” i predstavnika 44 omladinske organizacije koje će u toku naredne tri godine sprovoditi programske aktivnosti za mlade u susret godini titule.

Izabrane 44 organizacije će sprovesti 49 programskih aktivnosti kojima će samo u ovoj godini biti obuhvaćeno 75.000 mladih, dok će za tri godine biti uključeno preko pola miliona mladih iz cele Evrope.

Pitali smo mlade i omladinske organizacije da sa nama zajedno učestvuju u pisanju projekta, pričali smo o tome šta sve želimo da uradimo na tom putu, da bismo danas došli do faze kada potpisujemo ugovore sa organizacijama kao partenerima. Oko 120 miliona dinara očekujemo da budu potrošene na aktivnosti za potrebe Omladinske prestonice Evrope. Najveći deo tog novca ide upravo na finansiranje ovih projekata i na taj način želimo da pokažemo da OPENS nije samo asocijacija niti samo tim koji čine zaposleni, već svi oni koji koji ga osećaju kao svoj i koji žele da doprinesu – rekao je koordinator OPENS2019 Vukašin Grozdanović.

Gradonačelnik Miloš Vučević je ocenio da je današnji događaj još jedan iskorak u realizaciji zacrtanog u programu sprovođenja politike prema mladima u Novom Sadu.

Ovo potpisivanje nije samo značajno u kontekstu titule Omladinske prestonice Evrope, nego radi čitavog odnosa prema mladima u našem gradu, ali i u Srbiji. Lepo je što omladinske organizacije nisu više samo korisnici novčanih sredstava, već što sad i preuzimaju odgovornost u kreiranju politike u toj oblasti. Ponosan sam na sve što smo zajednički radili prethodnih godina. Iako je tada to delovalo kao pionirski poduhvat prema kojem je mnogo ljudi bilo skeptično, za par godina smo došli do toga da OPENS danas potpisuje ugovor sa 44 omladinske organizacije. To što je Novi Sad postigao, može biti odličan primer za celu Srbiju – rekao je Vučević.

Grozdanović je naglasio da je konstrukcija budžeta takva da najviše novca stiže iz gradskog budžeta, dok Pokrajina i Republika takođe doprinose, tako da su sva tri nivoa vlasti uključena u realizaciju omladinskih projekata.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad