Početna Gradske teme Potvrđena presuda protiv aktivista zbog protesta protiv ratnog zločinca na tribini u...

Potvrđena presuda protiv aktivista zbog protesta protiv ratnog zločinca na tribini u Beški

0

Novosadski Prekršajni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je osmoro aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osuđeno za kršenje javnog reda i mira za vreme govora Veselina Šljivančanina na tribini Srpske napredne stranke u Beški, januara 2017.

Oni su osuđeni na novčane kazne jer su za vreme tribine razvili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i duvali u pištaljke.

Inicijativa je u saopštenju navela da je Apelacioni sud posebno potvrdio deo presude koji navodi da je činjenica da su aktivistkinje i aktivisti Inicijative nakon toga dobili batine potpuno irelevantna za ovaj sud i ovu presudu.

Inicijativa je navela da nikada neće pristati na političku stvarnost u kojoj su mirovni aktivisti i branioci ljudskih prava ućutkani, a ratni zločinci zaštićeni ili slavljeni od strane celokupnog državnog aparata.

“Dok sa naslovne strane provladinog tabloida Šljivančanin poziva na rat, Inicijativa će nastaviti da glasno govori o potrebi da izgradimo iskreni, trajni mir sa našim susedima. Protiv državne podrške ratnim zločincima, ratnog huškanja, politizovanog sudstva i represije nad aktivistima za ljudska prava ćemo stati u četvrtak u 18 časova na mestu odakle se na mir poziva poslednjih 27 godina – na platou između zgrade Predsedništva i Starog dvora u Beogradu”, navodi Inicijativa.

Osuđeni aktivisti će podneti ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja i u krajnjem slučaju se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay