Početna Gradske teme Povećava se broj zaposlenih u gradskoj upravi Novog Sada

Povećava se broj zaposlenih u gradskoj upravi Novog Sada

0

Gradsko veće je za dnevni red sednice Skupštine grada zakazane za četvrtak, predložilo da se usvoji odluka o povećanju broja zaposlenih u lokalnoj upravi, kao i da se i dalje pokriva 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima.

Gradsko veće je predložilo da se usvoje izmene kadrovskog plana lokalne uprave, kojima se broj radnika povećava za 24, sa 1.395 na 1.419. Zapravo, broj stalno zaposlenih je smanjen sa 1.264 na 1.229, ali je broj angažovanih na određeno povećan sa 131 na 190.

Ova odluka je blisko povezana sa predlogom izmene odluke o budžetu Grada. Ne menja se nijedna stavka koja se odnosi na raspodelu novca, već deo odluke o broju zaposlenih koji primaju plate iz budžeta. Prema predloženim izmenama, broj radnika se povećava za 24, kao i u odluci o kadrovskim platama, tako da će ukupno na budžetu biti 3.795 radnika.

Broj stalno zaposlenih se smanjuje sa 3.425 na 3.271, ali se broj onih koji rade na određeno povećava za skoro 200 i sada ih, umesto 346, ima 524. Ovo povećanje zaposlenih na određeno je primetno ne samo u gradskim upravama, već i u Radosnom detinjstvu gde se zadržava ukupan broj od 2.015, ali se broj stalno zaposlenih smanjuje za 100 i za isto toliko povećava broj zaposlenih na određeno. Slično je u raspodeli zaposlenih u ustanovama kulture, gde je 19 radnika prebačeno sa stalnog ugovora na određeno.

Na osnovu predloga Gradskog veća, odbornici bi trebalo da donesu i odluku da se tokom 2018. godine iz budžeta Grada pokriva 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima, dok bi roditelji i dalje plaćali 20 odsto. Ova odluka se donosi jer je raniji zakon predviđao da lokalne uprave pokrivaju 80 odsto, dok sadašnji predviđa do 80 odsto, čime se otvorila mogućnost da gradovi i opštine smanje izdvajanja predškolskim ustanovama i roditeljima povećaju troškove. Novosadska vlast je odlučila da i dalje pokriva 80 odsto troškova, a time i da predškolsko bude najveći pojedinačni trošak budžeta sa oko dve milijarde dinara godišnje.

Pred odbornicima je i usvajanje Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, dokumenta koji predviđa usvajanje raznih akata u narednim mesecima, sa ciljem sprečavanja korupcije u lokalnim organima vlasti.

Skupština grada će doneti i odluku da Novi Sad sam sebe oslobodi obaveze plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u visini od 82 miliona dinara. Ovde se radi o izgradnji 276 stanova u tri zgrade u Ulici vojvode Putnika u Veterniku, koje su namenjene za trajno zbrinjavanje izbeglica, na osnovu donacije Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Ugovor o gradnji ovih stanova je potpisan još 2014, a kako se može videti iz skupštinske odluke, radovi će uskoro početi jer su građevinske dozvole izdate 29. novembra ove godine.

Izvor: 021/Žarko Bogosavljević
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos