Početna Gradske teme Poverenik pokrenuo nadzor nad Informatikom zbog hakerskog napada

Poverenik pokrenuo nadzor nad Informatikom zbog hakerskog napada

Zbog hakerskog napada na informacioni sistem JKP “Informatika” tokom prošlog vikenda, u kojem se ne zna koji su sve podaci o ličnosti građana bili ugroženi, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sprovešće mere nadzora prema tom preduzeću.

Kako prenosi portal Nova.rs, kancelarija Poverenika je saopštila da u ovom trenutku ne raspolaže potpunim podacima o vrsti podataka o ličnosti građana koji su napadom ugroženi.

Navodi se da je JKP Informatika dostavilo Povereniku obaveštenje o povredi podataka o ličnosti, ali se iz njega ne mogu doneti potpuni i verodostojni zaključci.

Podsetimo, tokom vikenda hakeri su blokirali servere gradskih uprava i drugih javnih službi koji su u JKP Informatika. Da bi otključali servere hakeri su tražili otkup u kriptovaluti – bitkoinu u vednosti od oko 400.000 evra. Gradska uprava Novog Sada je odbila to da plati.

Puna tri dana sve službe u Novom Sadu su bile blokirane, u gradu nije radila nijedna kamera. Gradonačelnik Miloš Vučević je za 021 izjavio da će gradu biti potrebne nedelje da se oporave od hakerskog napada.

U saopštenju Informatike navedeno je da je informacioni sistem napadnut virusom koji zaključava fajlove i čini ih nedostupnim, ali da lični podaci građana nisu ugroženi. Međutim, gradonačelnik Vučević je za 021.rs izjavio da ne može da kaže da li su nestali podaci o dugovima građana za komunalije ili porez.

Ovaj hakerski napad se u određenoj meri odrazio i na sistem objedinjene naplate, matičarske službe, sistem video nadzora, predškolsku ustanovu i na skoro sva javna preduzeća. U međuvremenu, neki sistemi su vraćeni u rad i normalno funkcionišu.

Inače, Novi Sad bi mogao da dođe do nekih od podataka koje su “zaključali” hakeri, nakon što je kompanija Emsisoft uspela da izradi “ključ” za dekripciju, o čemu više OVDE.

Izvor: Nova, Insajder, 021.rs
Foto: Pixabay