Početna Gradske teme “Požarne stepenice” idejno rešenje za spomenik stradalima u “Kontrastu”

“Požarne stepenice” idejno rešenje za spomenik stradalima u “Kontrastu”

0

Diskoteka-Kontrast-2

Na konkursu Zavoda za izgradnju grada kao idejno rešenje za spomenik stradalima u diskoteci “Kontrast” izabran je rad Ivane Sovilj, a koji simbolizuje protivpožarne stepenice.

Spomenik će do kraja godine biti postavljen u neposrednoj blizini bivše diskoteke.

Predsednik Odbora za podizanje spomenika, Đorđe Srbulović, kaže da ceo prostor na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta treba da dobije primereniji izgled. Inače, na konkurs su pristigla samo tri rada. Svi radovi pristigli na konkurs biće izloženi u holu Rektorata, u Ulici dr Zorana Đinića 1. Predlozi za spomenik biće izloženi od juna do decembra.

Na spomeniku će biti ispisan tekst: “Na ovom mestu 1. aprila 2012. godine, u požaru u diskoteci “Kontrast”, tragično su stradali Tamara Miladinović, Marina Aničić, Renato Vuković, Marko Pavlović, Zoran Ignjatović. Ova tragedija večita je opomena društvu da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi.”

Roditelji Milene Dalmacije, takođe nastradale u “Kontrastu”, izjavili su da ne žele da se ime njihove ćerke nađe na spomeniku. “Nije reč o nesporazumu, dovoljno je što nas prizor zgarišta na putu ka groblju svakodnevno podseća na naš gubitak”, objasnio je otac Božo.

U toku je suđenje građevinskom inspektoru Veselinu Kercu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja u slučaju “Kontrast”. Takođe, Udruženje građana “Istina – Tamarini zakoni” zatražilo je nedavno da bude razrešena republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac zbog kršenja javnotužilačke zakletve i tužilačkog kodeksa i neažurnosti novosadskog tužilaštva i suda u slučaju Kontrast.

Izvor: Novosti
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap