Početna Gradske teme Poziv radnjama da na “Dan jednakih plata” daju Novosađankama popust od 11...

Poziv radnjama da na “Dan jednakih plata” daju Novosađankama popust od 11 odsto

Кomisija za rodnu ravnopravnost i ove godine će organizovati akciju “Dan jednakih plata”, koja bi trebalo da se održi sredinom decembra.

Kako se navodi u saopštenju, akcija će imati za cilj da skrene pažnju javnosti na neravnopravan položaj žena u pogledu prosečnih zarada, koje ostvare žene i muškarci i da ukaže na potrebu preduzimanja suštinskih aktivnosti u ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

– S obzirom na to da je prošle godine, kada je Кomisija za rodnu ravnopravnost po prvi put organizovala i sprovela ovu akciju, odziv privrednih subjekata bio zaista velik, a akcija veoma uspešna, smatram da je neophodno da održimo kontinuitet i da je sprovedemo i ove godine – navela je predsednica Кomisije Mirjana Vasilić.

Ona je naglasila da se, nažalost, i ove godine zapaža razlika između prosečne zarade koju ostvaruju žene i muškarci od oko 11 odsto i da je neophodno i dalje ukazivati na taj problem i dodala da suštinsko zalaganje i konkretne akcije mogu pospešiti naše nastojanje da u punom kapacitetu sprovodimo načela rodne ravnopravnosti.

Zbog toga će, navodi se, Кomisija uputiti poziv svim privrednim subjektima u Gradu Novom Sadu, kao i svima koji žele da budu društveno odgovorni i doprinesu podizanju svesti o potrebi za rodnom ravnopravnošću, da svojim učešćem podrže ovu akciju i da omoguće ženama da ostvare popust na robu i usluge u iznosu od upravo tih 11 odsto razlike u zaradi.

Na sednici je dogovoreno da se akcija “Dan jednakih plata 2018. godine” u Novom Sadu održi 14. decembra, a da se do tada akcija promoviše i da se omogući svim zainteresovanim da se prijave i uzmu učešće u njoj.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay