Početna Gradske teme Poznati Novosađani komentarišu odluku o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata: Novo radno...

Poznati Novosađani komentarišu odluku o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata: Novo radno vreme neće doneti neke velike promene

ThinkstockPhotos-506436852

Nedavno je donesena odluka da kafići na teritoriji Novog Sada vikendom, umesto do sat iza ponoći, ubuduće rade sat vremena kraće, dok će radnim danima i dalje raditi do 23.00 časa kao i uobičajeno. Ova novina koja je propisana gradskom odlukom, uzdrmala je većinom mlađu populaciju dok je starijima “pao kamen sa srca”. Noćne žurke i provodi uznemiralvali su brojne sugrađane, ali od 1. maja, svi protivnici kasnog života mogu da odahnu.

Zanimalo nas je kako poznati Novosađani komentarišu ovu odluku gradskih vlasti, te smo neke od njih zamolili da podele svoje mišljenje sa čitaocima portala NSHronika.rs.

Beba Dragić

Beba Dragić, direktor korporativnih komunikacija B92, rođena Novosađanka, koja već deset godina živi i radi u Beogradu, rekla je sledeće:

Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata verovatno najteže pada samim ugostiteljima jer im skraćuje vreme tokom kojeg bi mogli da ostvare dodatnu zaradu, a sigurna sam da je drugačije prihvaćena i u zavisnosti od starosnog doba kojem građani pripadaju. Verujem da su penzioneri i zaposleni vrlo zadovoljni istom a da joj se najmanje raduju mladi, recimo u dvadesetim, puni životne energije i želje da ne propuste neki sadržaj koji smatraju da se ‘baš u tih dodatnih sat ili dva u kafićima ili restoranima dešava’. S druge strane, zdrav san neophodan je za normalno celodnevno funkcionisanje i psihofizičko zdravlje, ali ako je on poremećen usled, na primer, buke iz ugostiteljskih objekata koji su smešteni u stambenim zgradama, to je skoro pa ugrožavanje osnovnih ljudskih prava. Što se tiče dužeg radnog vremena za objekte koji su van stambenih kompleksa, na plovilima ili u poslovnim zgradama, ono je opravdano jer će oni koji imaju potrebu za socijalizacijom na taj način istu i zadovoljiti, ali bez ugnjetavanja i remećenja mira ostalih građana koji za isto nisu raspoloženi.

Đorđe Čavić

Solista Đorđe Čavić ističe:

Teško je o ovom problemu reći nešto ukratko i mislim da ovo novo radno vreme neće doneti neke velike promene. Treba svakako limitirati snagu ozvučenja po svim ugostiteljskim objektima i ograničiti broj gostiju prema uslovima objekta. Svakako, nisam oduševljen kad mi dete izlazi u ponoć.

Zorka Baković

Zorka Baković, novinarka RTV Vojvodine, dodala je:

Kao neko ko baš nije aktivan u noćnom životu, nisam jako zabrinuta. Šalu na stranu, smatram da se red mora uvesti, ne samo po pitanju rada kafića već i u smislu poštovanja javnog reda i mira, koji je vrlo često narušen. Ako će ova odluka uvesti red, ja sam za. A, ako se ona uvodi samo deklarativno, problem će biti još veći. Mislim da će moj sin, i mladi generalno, negodovati zbog ove odluke i žao mi je zbog njih.

Autor: Tamara Kovačević
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos; Luka Šarac; Privatna arhiva