Početna Gradske teme Poznati Novosađani prokomentarisali protest osnovaca ispred sportskih terena na Sajmištu

Poznati Novosađani prokomentarisali protest osnovaca ispred sportskih terena na Sajmištu

soccer-933037_640

Nedavno je odjeknula vest o protestu mališana ispred sportskih terena na Sajmištu, koji su tražili da im se dozvoli da se tu ponovo besplatno igraju. Kako piše portal 021.rs učenici OŠ “Petefi Šandor” okupili su se jer je FK “Bistrica” zakupila veliki fudbalski teren, a Sportski centar “Bonbonera Novi Sad”, čiji je vlasnik jedan od trenera “Bistrice”, dva mala terena. Otkako su zakupljeni mali tereni, čovek koga je angažovala “Bistrica” kao čuvara ne dozvoljava deci da se igraju.

Iako je u međuvremenu, kada je o ovom problemu reč, napravljen kompromis, kontaktirali smo poznate Novosađane, od kojih su neki vrsni sportisti, da nam, kao glas razuma, kažu kako bi po njihovom mišljenju trebalo najadekvatnije postupiti u ovakvoj situaciji.

Nenad-Pagonis

Osmostruki prvak sveta i trostruki prvak Evrope u kik-boksu, Novosađanin Nenad Pagonis rekao je sledeće:

– Na kraj stati jednostavnim obraćanjem direktno gradonačelniku Vučeviću. To je čovek koji odlučuje a koji će uvek izaći u susret pravim vrednostima. Verujem da ta vest nije ni stigla do njega niti da je obavešten o tome. Sramota je da pojedinci koriste pozicije da bi građanske terene na kojima su se igrale generacije i generacije Novosađana, između ostalog i ja, pretvorili u privatan biznis. To je sramota i za svaku osudu. Pogotovo te sadašnje vlasnike koji su zaboravili kako je to biti dete i biti slobodan, jer su postali odvratni robovi para, treba najstrože sankcionisati da ne bi pomislili ponovo da sakate sreću naše omladine. Ionako nam je omladina postala mediokritetna zbog proisteklog socijalnog autizma izazvanog tehnologijom, samo nam trebaju još idioti koji će da privatizuju javna sportska igrališta! Znači direktno obraćanje gradonačelniku i verujem da će problem biti rešen.

Jasmina-Ubiparip-1-Copy-1024x683

Zamenica glavne i odgovorne urednice najčitanijeg časopisa “Lepota & Zdravlje”, Jasmina Ubiparip kaže:

– Tužno je kada materijalni interesi pojedinaca ugroze dečja prava. Nisam dovoljno informisana o ovom problemu da bih mogla da predložim konkretno rešenje, ali se nadam da će nadležni imati sluha i da će ih voditi instinkt koji će im reći da nije moralno ugrožavati dečji prostor za igru i fizičku aktivnost – a takvi prostori su u urbanim sredinama i inače malobrojni.

TOMISLAV LOVREKOVIC

Bivši novinar i urednik nekolicine medija u Novom Sadu, i predsednik organizacije “Pokret” Tomislav Lovreković ističe:

– Sasvim je jasno da protest osnovaca nije spontan i da deci nije “došlo”, već da su instruisani. Problem je što su Sajmište, centar koji pripada gradu, bespravno koristile razne divlje ili poludivlje škole fudbala, uzimajući masne članarine, a bez bilo kakvih obaveza. Dakle, Sajmište može i mora postati sređeni sportski centar u vlasništvu grada, a deci i mladima treba obezbediti drugi adekvatan prostor za rekreaciju.

LJUBICA BALAC

Novinarka i blogerka, Ljubica Balać tvrdi:

– Iako je u međuvremenu, zahvaljujući deci i roditeljima, napravljen kompromis, zabrinjavajuće je što se o interesu dece ne vodi računa, i to nije jedini primer. Pokazujemo im već sad da su materijalne vrednosti ispred svega, pa i ulaganja u decu. Kako mi gradimo njih, tako će ona sutra graditi ovo društvo. Pitanje je samo koja nam je gradnja bitnija.

Milan-Veselinovic-1

Predsednik folklornog udruženja “Veliko kolo” Milan Veselinović dodaje:

– Nažalost, sve je veći broj ovakvih slučajeva. Ako se ovome ne stane na put biće ih još više. Onaj ko prvi treba da sazna, sazna poslednji. Deca tu najviše ispaštaju. Privatna firma koja je to uzela ima papire za to. Sve je to urađeno legalnim putem i tu se ništa ne može. Svako čudo tri dana traje, a tako će i sa ovim biti. Treba raditi na tome da se ovakve stvari ne dešavaju i odmah tražiti rešenje, tj. prostor gde bi moglo da bude bar neko malo igralište za male Novosađane, jer glavni nam je cilj da se deca bave sportom, da imaju aktivnosti, da bi što manje vremena provodila za kompjuterima, tj. igricama. Da im igra sa loptom bude glavna, ali da to bude besplatno.

Autor: Tamara Kovačević
Foto: Mirko Tabašević/Ilustracija/Privatna arhiva